Maut aktivoivat tunteita ja muistoja: "Yksi maku tai haju voi siivittää lapsuuden mummolan keittiöön"

Suumme maistaa uusia makuja joka päivä, mutta jotain emme pistä suuhumme mistään hinnasta. Ikävät makumuistot voivat seurata koko iän.

Kotimaa
Lapsi syö kermamunkkia.
Juha Portaankorva / Yle

Makumuistot ovat hajumuistojen lisäksi äärimmäisen vahvoja. Ihmisen on hyvin vaikea ymmärtää toisen haju- ja makumuistoja, koska ne ovat hyvin henkilökohtaisia ja yksilöllisiä. Niiden synnyttämää tunnetta voi olla vaikea jakaa toisen kanssa, kertoo Turun yliopiston dosentti ja makututkija Mari Sandell Aistit ja ruoka (siirryt toiseen palveluun) -nimisestä tutkimusryhmästä.

– Pelkästään yksi maku tai haju voi siivittää hetkessä vuosikymmenien taakse takaisin lapsuuden mummolan keittiöön tai kouluaikojen ruokalaan. Toisten on vaikea ymmärtää, missä ihminen käy sen hetken ajan, Sandell kuvailee.

Maku- ja hajumuistot rikastuttavat kaikkien elämää. Muistoja kerätään päivittäin omaan sisäiseen kirjastoon, joka kasvaa koko loppuelämän ajan. Makumuistojen kerääminen alkaa jo itseasiassa siitä, kun äiti on raskaana.

– Ihminen pääsee muistijälkien kautta ihan varhaislapsuuteen, sillä esimerkiksi ruokaan liittyvät makumuistot niin hyvässä kuin pahassakin ovat äärimmäisen vahvoja.

Ihminen pääsee muistijälkien kautta ihan varhaislapsuuteen.

Mari Sandell

Ihminen voiolla kuusi- tai seitsemänkymppinen ja on vältellyt 50 vuotta elämästään jotain ruoka-ainetta, koska siitä on niin vahva ja negatiivinen muisto lapsuudesta.

Makumuistoihin voi vaikuttaa

Ikääntyminen itsessään ei välttämättä heikennä makuaistia, mutta hajuaistiin se voi vaikuttaa. Iän myötä tulevien sairauksien takia ruoan maistaminen voi muuttua. Myös jotkin lääkkeet voivat vaikuttaa makuaistin toimintaan tai ruuan kokemiseen.

Yksittäiset hajut tai maut voivat myös aktivoida muistoja ja aiheuttaa jopa itkua tai vihan tunteita. Tilanteet omasta historiasta voivat tulla hyvin herkästi pintaan, koska ympäristön hajuja ei voi kontrolloida.

Esimerkiksi ruokaan liittyvät makumuistot niin hyvässä kuin pahassakin ovat äärimmäisen vahvoja.

Mari Sandell

– Ohi voi kävellä ihminen, joka tiedostamattaan laukaisee reaktion, kun ihminen reagoi hänen kantamaansa hajuun.

Maut jakavat ihmisten mielipiteitä. Toisen mielestä jokin maku voi olla herkullisista herkullisin, kun taas toiselle se aiheuttaa inhonväristyksiä. Jokaisella on paljon positiivisia ja negatiivisia makumuistoja, jotka usein juontavat juurensa varhaislapsuuteen.

Makumuistojen muuttaminen on mahdollista. Joillekin ihmisille on luontevampaa ja helpompaa päästää irti negatiivista muistoista kuin toisille, mutta yksi kokeilukerta tuskin tuottaa vielä tulosta.

– Painostaminen ei yleensä auta. Jos ei-pidetty maku tulee pikkuhiljaa erilaisissa muodoissa, jossain kohtaa se voi kääntyä niin, että ihminen alkaa himoita sitä.