1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Unohda kiire: Neljä vinkkiä juhannusstressin voittamiseen

Juhannus on yksi kesän odotetuimmista juhlista. Se on monelle myös melkoinen hermojen koettelemus. Kauppakassit raahataan ruuhkaisesta kaupasta, lapset kiukuttelevat takapenkillä, miehet saunovat liian pitkään ja grillatessakin kastuu. Mikä avuksi?

Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Rauhallisuus on avainasemassa, kun ärtymys alkaa painaa pääkopassa. Juhannuksen kiire ja ruuhka ovat omiaan kasvattamaan stressiä. Psykologi Sirkku Rosenberg Kankaanpään psykiatrian poliklinikalta ja astangajoogaopettaja Niina Valtanen Rauman astangajoogasta kokosivat neljä vinkkiä, joiden avulla selviät juhannuksesta ilman korvista nousevaa höyryä.

Jos järvi ei ole tyyni juhannuksena, voi mieli silti olla. Nämä neljä tilannetta ovat kuvitteellisia, mutta moni voi samaistua niihin. Miten hallitset ne? Kuinka pysyt tyynenä?

1. Olen tekemässä täyteen tupatussa kaupassa juhannusostoksia. Hermo on kiristynyt äärimmilleen. Juuri kun olen aloittamassa ostosten purkamisen hihnalle, kiilaa joku ohitseni.

– Hengitä syvään ja pysähdy vähäksi aikaa miettimään mihin sinulla on kiire. Muista, että eteesi kiilanneilla voivat olla mielessä omat murheet. Ehkä heillä on oikeasti kiire johonkin, Valtanen toteaa.

Hän muistuttaa kaupassa kertyvän stressin olevan oikeastaan aika pinnallista.

– Stressaamme muutenkin ihan hassuista pikkuasioista. Maailmassa on ihmisiä, joilla ei ole rahaa, ruokaa tai juomaa. Jos joudumme vähän aikaa odottelemaan kaupassa, ei se ole kovin vakavaa, Valtanen toteaa.

Kaupassa asiakkaat ovat kuitenkin jollain mittakaavalla samassa asemassa keskenään. Rosenberg muistuttaa, että omista oikeuksistaan voi myös pitää kiinni.

– Tappelemaan ei kannata lähteä, mutta jämäkkä voi olla. Itse sanoisin kohteliaasti: "Anteeksi, nyt taitaa olla minun vuoroni". On ihmisestä kiinni, miten saa suunsa auki. Liian kiltti ei kuitenkaan saa olla. Itsensä puolustaminen on tervettä ja sitä tarvitaan maailmassa.

2. Automatka mökille on pitkä. Lapset taistelevat takapenkillä.

– Taas kannattaa miettiä, onko sinulla oikeasti kiire. Lasten kanssa voi pysähtyä matkalla katselemaan maisemia. Eväätkin voi syödä jossain kauniissa paikassa. Matkasta ei kannata tehdä sellaista suorittamista, että koko ajan pitää tuijottaa tietä ja nopeusmittaria, Valtanen toteaa.

Valtasen mukaan suurin virhe on reagoida ärsyttävään meluun suuttumalla.

– Melu suistaa mielen herkästi sijoiltaan ja siihen reagoidaan usein suuttumalla. Hetken kuluttua kaikki huutavat. Lastenhoito onkin käytännössä parasta meditaatiota. Siinä mitataan, mihin asti olet päässyt mielen hallinnassa.

Rosenberg on todennut perinteisen uhkauksen, kiristyksen ja lahjonnan toimivaksi menetelmäksi. Hän suosittelee yrittämään ensin hyvällä.

– Lapsille voi luvata, että jos he ovat kiltisti koko matkan, teet heidän kanssaan perillä jotain mukavaa.

Lupauksista ja uhkauksista on pidettävä kiinni. Lasta ei välttämättä kannata uhkailla sillä, että hän joutuu kävelemään perille. Vanhemman uskottavuus kärsii, jos kävelymatka ei toteudukaan.

3. Kahvit on katettu, mutta miehet vain saunovat. Mansikkakakku lässähtää ja naisetkin haluaisivat jo saunaan.

– Miksi saunan pitää mennä eri seurassa? Voisivathan sinne mennä kaikki samaan aikaan. Ja miksi kakku pitää syödä niin virallisesti? Sen voi ottaa mukaan vaikka laiturille ja syödä sormin. Nautitaan kesästä ja siitä, että on seuraa. Ei kannata rakentaa mitään aikataulua. Kellon voisi unohtaa kokonaan, Valtanen toteaa.

Hän neuvookin unohtamaan ärtymyksen välittömästi.

– Se on kuin pilvi, joka tulee ilon auringon eteen. Jos ärsyyntyy ja lietsoo vihaa, on koko seurue kohta riidoissa. Ikävä ilmapiiri leviää helposti.

Rosenberg antaa oman vinkkinsä pilke silmäkulmassa.

– Jos saunalla käy huudahtamassa, että Sara Sieppi on tuvassa, eivätköhän ne miehet liikkeelle lähde. Tämä vaatii naisilta vain hieman kekseliäisyyttä.

4. Vieraat ovat nälissään ja grillata pitäisi. Vettä sataa kuitenkin kaatamalla eikä grillissä pysy tuli.

– Ihmetyttää, koska kesäsade lakkasi tuntumasta ihanalta. Lapsena siellä aina hypeltiin. Kastuminen ei ole niin vakavaa. Jos grilli ei syty, voi ruuat kypsentää sisällä. Vaikka joku harmittaisi juuri nyt, ei sitä yleensä edes muista enää huomenna. Turha käyttää sellaiseen ärsyyntymiseen aikaa, Valtanen ohjeistaa.

Sateesta voi jopa nauttia.

– Kannattaa kuunnella sadetta. Jos tuntee lapsuuden läsnäolon ja sen ihmeellisen tunteen uudelleen, ei grillaaminen sateessa ole enää suorittamista.

Rosenberg patistaisi myös muut vieraat pihalle.

– Mökillä on kuitenkin porukkaa. Miksi siellä ulkona pitäisi yksin tuhrata? Pyydä apua muilta. Marttyyrius on sellainen asia, että sillä tiellä ei pitkälle pötkitä. Kohta se onkin se marttyyri, joka marisee takapenkillä tai kiilaa ohi kaupan kassalla.