Grillissä valmistuvat nyt kokonaiset ateriat – Keittiömestari suosittelee possunkylkeä juhannusgrilliin

Suomalaiset haluat nykyään tehdä kokonaisia aterioita grillin ääressä. Suosituin grillattava on makkara, mutta kasvisten ja kalan grillaaminen on kasvussa koko ajan.

Kotimaa
Makkaraa ja kasviksia grillissä.
Makkaraa ja kasviksia grillissä.Olli Koski / Yle

Makkara on suomalaisten kestosuosikki, kun puhutaan ruuan grillaamisesta. Mutta grillauskulttuuri on kokenut ajan saatossa myös valtavan muutoksen.

Tänä päivänä grillaamisesta on tullut ruokakokonaisuuksien laittamista. Grillin ympärillä tehdään nykyään myös kasvikset ja salaatit. Lisäksi kalan suosio kasvaa koko ajan.

– Nykyään tehdään siinä grillin ääressä sellaisia kokonaisuuksia. Ennen mentiin ja paistettiin makkarat ja sitten mentiin tupaan tekemään loput siihen ympärille. Nyt pyritään tekemään grillin ympärillä kasvikset ja salaatit yhdellä kertaa, kertoo myymäläpäällikkö Ville Suominen Joupin Citymarketista Seinäjoelta.

Etelä-Pohjanmaan keittiömestareiden puheenjohtaja Pasi Holkkola grillaa.
Etelä-Pohjanmaan keittiömestareiden puheenjohtaja Pasi Holkkola grillaa.Olli Koski/Yle

Kasviksia grilliin

Etelä-Pohjanmaan keittiömestareiden puheenjohtaja Pasi Holkkola suosittelee myös grillin käyttämistä kokonaisuuksien valmistamiseen. Juhannuksen grillikasviksiksi Holkkola on valinnut Ratatouille-tyyliset kasvikset eli sipulia, paprikaa, tomaattia ja kesäkurpitsaa.

Holkkolan mukaan joukkoon voi heittää valkosipulia sekä mausteita oman maun mukaan. Paistoöljyksi käy esimerkiksi oliiviöljy tai kotimainen rypsiöljy.

– Palat saavat olla reilun kokoisia. Sitten vaan heitetään ne sivukeittimellä olevaan pannuun ja otetaan väri kasviksiin. Lopuksi kasvikset voi nostaa foliovuokaan ja antaa niiden kypsyä loppuun grillin yläritilällä. Kasvikset saavat jäädä vähän al denteksi eli hampailla mukavasti pureskeltavaksi, neuvoo Holkkola.

Kasviksia pannussa.
Vaikka lihaa kuluu entiseen tapaan, niin vihanneksia syödään myös runsaasti.Olli Koski/Yle

Kotimainen liha parasta

Keittiömestarin grillissä paistuu myös suomalainen liha. Tällä kertaa Pasi Holkkola on hankkinut possunkylkeä, jota saa kaupasta isoina paloina. Keittiömestari on poistanut luut ja rustot kyljestä ja keittänyt sitä porkkanalla, juureksilla ja sipulilla höystetyssä lihaliemessä viisi tuntia. Tämän jälkeen lähes ylikypsä liha on saanut jäähtyä omassa liemessään.

– Nyt laitamme sitten possunkyljen grilliin ottamaan väriä pintaan ja lopuksi laitamme hyvän grillikastikkeen päälle. Tästä tulee todella hyvän makuinen juhannusgrillattava, vinkkaa Holkkola.

Possunkylkeä grillissä.
Possunkylkeä grillissä.Olli Koski/Yle

Tärkeää grillausjärjestys ja esillepano

Pasi Holkkolan mielestä grillaamisessa tärkeintä on ajatella mikä kypsyy hitaasti ja mikä nopeinten. Sen mukaan pitää edetä. Grillin ylätaso on keittiömestarin mukaan hyvä paikka ruuille, jos joutuu tasapainottelemaan kypsyyksien kanssa. Pitkään kypsyvien grilliherkkujen aikana Holkkola valmistaa yleensä salaatin.

– Salaatti syntyy ihan perusaineista. Revitään jääsalaattia kulhoon ja leikataan päälle kurkkua ja tomaattia sekä herneen versoja. Salaatin sekaan voi sitten grillata esimerkiksi juustoa tai vaikkapa savulohta, ehdottaa Holkkola.

Keittiömestari painottaa myös visuaalisuutta grillatun ruuan kanssa.

– Kyllä se on kivaa syödä, kun ruoka on aseteltu lautaselle. Visuaalisuus on puoli ruokaa. Ruoka maistuu sitä paremmalta mitä paremmalta se näyttää, iloitsee Holkkola.

Possunkylkeä ja vihanneksia lautasella.
Possunkylkeä ja vihanneksia lautasella.Olli Koski/Yle