Aurinkolentokone lähti ylittämään Atlantia - lentäjä twiittaa jäävuoresta, valaista ja täysikuusta (katso video lähdöstä)

Lento Atlantin yli on Solar Impulse -koneen maailmanympärysmatkan 15. etappi. Matkan Espanjaan arvioidaan taittuvan neljässä päivässä, jona aikana konetta ohjaa yksi pilotti, sveitsiläistä seikkailijasukua oleva Bertrand Piccard.

Ulkomaat
Uutisvideot: Aurinkolentokone lähti ylittämään Atlantia
Uutisvideot: Aurinkolentokone lähti ylittämään Atlantia

Aurinkovoimalla toimiva lentokone Solar Impulse 2 on lähtenyt yhdelle maailmanympärimatkansa haastavimmista etapeista, ylittämään Atlantin valtamerta.

Kone lähti New Yorkin JFK:n lentokentältä maanantaina Suomen aikaa ja sen odotetaan saapuvan Sevillaan Espanjaan 90–110 tuntia myöhemmin.

Ohjaimissa on sveitsiläinen Bertrand Piccard. Hän taittaa yksin neljän vuorokauden matkan ja ottaa sen aikana vain lyhyitä torkkuja.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun Atlantia ylitetään aurinkolentokoneella. Piccardin lennon etenemistä voi seurata Solar Impulsen nettisivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Maailmanympärimatkan 15. etappi

Sveitsiläisen Solar Impulsen maailmanympärimatka alkoi viime vuoden maaliskuun 9. päivä Abu Dhabista. Kone on matkannut Aasian, Tyynenmeren ja Yhdysvaltojen yli pelkästään aurinkovoimalla.

Piccardin Atlantin-ylitys on lennon 15. etappi.

Piccard lentää maailmanympärysmatkalla konetta vuorotellen toisen sveitsiläisen, André Borschbergin kanssa. Borschberg oli ohjaksissa, kun kone ylitti Tyynenmeren Japanista Havaijille 118 tunnissa ja teki pisimmän yhtäjaksoisen matkan ennätyksen.

Kaikkiaan kaksikolle kertyy matkakilometrejä maailman ympäri 35 400. Matkasta on jäljellä noin kolmannes, Atlantin ja Euroopan yli Abu Dhabiin.

Kone taittaa matkaa noin 50–100 kilometrin tuntivauhtia. Öitä varten aurinkoenergia latautuu akkuihin.

Katso Yle Areenasta Puoli Seitsemän -ohjelman jutut Solar Impulsen maailmanympärilennosta ja koneen prototyypistä.

Seikkailijasukua

Bertrand Piccard (siirryt toiseen palveluun) on aiemminkin saavuttanut mainetta seikkailuillaan. Vuonna 1990 hän lensi ensimmäisenä maailmassa yhtäjaksoisesti maailman ympäri kuumailmapallolla. Ammatiltaan hän on lääkäri.

Myös hänen isänsä ja isoisänsä olivat tunnettuja tutkimusmatkailijoita ja seikkailijoita. Fyysikko-isoisä Auguste Piccard tuli tunnetuksi kuumailmapalloennätyksistään.

Isä Jacques Piccard oli merentutkimusvälineistöäkin kehittänyt merentutkija, joka yhdessä Don Welshin kanssa oli ensimmäinen maankuoren syvimpään paikkaan, Mariaanien haudan Challengerin syvänteeseen laskeutunut tutkija.

André Borschberg (siirryt toiseen palveluun) on insinööri ja yrittäjä, joka kertoo intohimoikseen tutkimusmatkat ja lentämisen.

Täysikuu, valaita, jäävuori

Piccard kertoo havainnoistaan lentomatkallaan paitsi Solar Impulsen sivuilla myös Twitterissä kuvien kera.

Alkumatkansa aikana twiittasi muun muassa nähneensä valaita, öljytankkerin, jäävuoren ja täysikuun:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.