Keikkaliput katoavat hetkessä mustaan pörssiin – Suomessa vielä pienimuotoista

New Yorkissa lippujen trokaamisesta on tullut niin iso ongelma, että osavaltion lainsäätäjät ovat kiristäneet laittomasta jälleenmyynnistä langetettavia rangaistuksia. Suomessa pääsylippujen trokaaminen ei ole laitonta, mutta lippuyritykset ovat tehneet ammattimaisesta lippujen jälleenmyynnistä ilmoituksia verottajalle.

Ulkomaat
Pääsylippu.
Andrew Gomberet / EPA

Konserttien ja urheilutapahtumien pääsylippujen jälleenmyynnistä on tullut maailmalla isoa liiketoimintaa. Suosittujen tapahtumien liput päätyvät usein jälleenmyyntisivuistoille minuuteissa varsinaisen lipunmyynnin alettua, joskus jopa ennen sitä. Samalla lippujen hinnat moninkertaistuvat.

New Yorkissa välistävetäjien toiminnasta on tullut niin räikeää, että osavaltion lainsäätäjät ovat päättäneet koventaa toimintaa koskevaa rangaistusasteikkoa. Kun aiemmin ammattimaisesta lippujen jälleenmyynnistä saattoi päätyä siivilioikeuteen, jatkossa trokaamisesta seuraa rikossyytteet ja sitä myöten jopa vuoden vankeusrangaistus.

Lainsäädännön kiristämiseen ovat vaikuttaneet tapaukset, joissa trokarit ovat tietokoneohjelmien avulla hankkineet hetkessä satoja lippuja suosittuihin tapahtumiin. Yksi räikeimmistä tapauksista nähtiin viime vuonna, kun yksittäinen trokari onnistui hankkimaan tietokoneohjelman avulla alle minuutissa yli tuhat lippua U2:n Madison Square Gardenin keikalle.

U2:n konsertti Lontoossa.
U2:n konsertti Lontoossa 2015.David Pearson / AOP

Aikainen botti lipun nappaa

Kun aiemmin trokarit hankkivat lippunsa samalla tavalla kuin yleisö, nykyään he luottavat tietokoneohjelmiin eli botteihin, jotka automaattisesti ostavat liput ja siirtävät ne myyntiin jälkimarkkinoille. Toiminnasta on kehittynyt niin laajamittaista, että Yhdysvalloissa järjestetään pelkästään jälkkimarkkinoihin ja niiden hallitsemiseen perustuvia tapahtumia.

Lippuyhtiö Tiketin hallituksen puheenjohtaja Mirva Merimaa kertoo osallistuneensa Yhdysvalloissa messuille, jotka paikan päällä paljastuivat trokareiden tapahtumaksi.

– Se oli kuin olisi ollut pörssihallissa, missä jengi kauppasi lippuja ja tuuletti, kun ne saivat jonkun yhden lipun, jota ne lähtivät heti kauppaamaan eteenpäin, Merimaa kuvailee.

Messuilla trokareille esitellään uusimpia ohjelmia ja sovelluksia, joiden avulla esimerkiksi peruutettuihin lippuihin pääsee ensimmäisenä käsiksi.

– Se oli hämmentää, että siellä oli 500 hengen ammattilaistapahtuma tälle kakkosmarkkinakaupalle. Se avasi vähän silmiä, että jos se on Suomessa muutama tyyppi Huuto.netissä, niin se on aika pientä, Merimaa sanoo.

Ilmoitus verottajalle

Lippupisteen liiketoimintayksikön johtaja Petri Karjalainen on Merimaan kanssa samoilla linjoilla. Pääsylippujen musta pörssi ei ole täällä paisunut samoihin mittoihin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Loppuunmyytyjä tapahtumia on suhteellisen vähän, mikä hillitsee intoa yrittää lyödä rahoiksi jälkimarkkinoilla.

Merimaa ja Karjalainen muistuttavat, ettei lippujen jälleenmyynti ole Suomessa laitonta. Lipputoimistojen omat ehdot kyllä kieltävät jälleenmyynnin, mutta kiellon valvominen on vaikeaa. Ainoaksi keinoksi on jäänyt ammattimaisen toiminnan ilmoittaminen verottajalle.

Karjalainen kertoo Lippupisteen tehneen muutamia ilmoituksen veronkierrosta.

– Eihän se pienessä mittakaavassa mitään liiketoimintaa ole, mutta kun kyse on isoista määristä, niin se alkaa olla liiketoimintaa, Karjalainen kertoo.

Myös Tiketti on tehnyt ilmoituksia tapauksista, joissa toiminta on ollut toistuvaa ja isoa.

– Muuten on aika rajalliset keinot itse siihen jälleenmyyntiin puuttua, Merimaa toteaa.

Parhaaksi keinoksi Merimaa nostaa henkilökohtaiset liput, jolloin mahdollisuutta jälleenmyyntiin ei ole. Henkilökohtaiset liput vaativat järjestäjältä enemmän työtä ovella, kun jokaisen konserttikävijän henkilöllisyys pitää tarkistaa. Myös asiakaspalvelussa pitää ottaa huomioon, miten esimerkiksi sairastunut lipun ostaja saa rahansa takaisin. Päätös lippujen nimeämisestä on tapahtumajärjestäjän.

– Tavastialla esimerkiksi Helldone on maailmanlaajuisesti kiinnostava tapahtuma ja varmaan puolet lipuista menee ulkomaille, niin niissä on pidetty nimettyjä lippuja, Merimaa sanoo.

Muutama tyyppi Huuto.netissä

Suomessa ei ole lippujen jälleenmyyntiin keskittyviä sivustoja. Yhdysvalloissa huutokauppasivusto eBayn omistama Stubhub-jälleenmyyntisivusto haastaa jo perinteiset lipunmyyjät. Isot lippuyritykset omistavat myös itse jälleenmyyntisivustoja.

Suomessa trokareiden virtuaaliset markkinapaikat rajoittuvat Tori.fin ja Huuto.netin kaltaisille sivustoille.

Esimerkiksi Huuto.netissä on tällä hetkellä myynnissä muutama sata pääsylippua. Lippuja löytyi syksyn suuriin konsertteihin, muun muassa The Curen, Red Hot Chili Peppersin ja Justin Bieberin jäähallikeikoille. Kaikille näistä keikoista saa vielä lippuja virallisilta lipunmyyjiltä, mutta halvimmat ja halutuimmat paikat ovat jo loppuunmyydyt.

Osa myyjistä myy yksittäisiä lippuja, joiden lähtöhinnaksi on merkitty alkuperäinen hinta. Joukossa on kuitenkin myös myyjiä, joilta löytyy useita lippuja useisiin eri tapahtumiin. Myös pyyntihinnat ovat näillä myyjillä kovempia. Esimerkiksi kanadalaislaulaja Justin Bieberin syyskuun keikalle myydään alun perin 80 euron hintaisia lippuja yli kolminkertaiseen hintaan.

Huuto.netin omistavan Sanoma Digital Finlandin eCom-palveluiden johtaja Heikki Lempinen kertoo, että pääsylippukauppaa seurataan ja ammattimaiseen toimintaan voidaan tarvittaessa puuttua, joko huomautuksella tai poistamalla kohteita myynnistä. Lempinen kuitenkin painottaa, että ainakin toistaiseksi kyse on yksittäistapauksista.

– Jos tämä toiminta räjähtäisi käsiin, niin silloin pitäisi puuttua, Lempinen toteaa.