1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nyt sen uskaltaa jo sanoa: Juhannuksesta tulossa viime vuotta lämpimämpi – video

Eri medioissa on suollettu juhannussääjuttuja pitkin kevättä. Ylen meteorologi Toni Hellinen suhtautuu sääjuttuihin sitä suuremmalla varauksella, mitä aiemmin ne on julkaistu. Yhden asian hän kuitenkin lupaa jo nyt varmuudella. Juhannuksesta tulee lämpimämpi kuin viime vuonna!

Kotimaan uutiset
Uutisvideot: No nyt uskaltaa jo sanoa jotain juhannussäästä: Viime vuotta lämpimämpi
Uutisvideot: No nyt uskaltaa jo sanoa jotain juhannussäästä: Viime vuotta lämpimämpi

Mediassa on esitetty arvioita juhannuksen säästä aina toukokuun loppupuolelta lähtien.

Ylen meteorologi Toni Hellinen suhtautuu sääjuttuun sitä suuremmalla varauksella, mitä aiemmin se on julkaistu.

Sen vuoksi Yle Uutiset kertoo juhannuksen säästä usein myöhäisemmässä vaiheessa kuin moni muu media.

– Ennusteita voidaan antaa tosi ajoissakin, mutta ne ovat hyvin epävarmoja. Mitä lähemmäksi mennään ennustettavaa ajankohtaa, sitä varmemmaksi ennuste muuttuu.

Hellinen muistuttaa, että sääennuste on nimenomaan ennuste, ei faktatietoa.

– Jos ennusteesta tehdään uutinen, ollaan vähän harmaalla alueella, sillä uutisen pitäisi minun mielestäni olla faktaa. Sääennuste ei ikinä ole ikinä faktaa, koska siinä ennustetaan tulevaa.

Juhannus on lämpimämpi kuin viime vuonna

Ylen juhannussään ennuste tarkentuu vielä lähipäivinä, mutta yhden asian Hellinen uskaltaa jo varmuudella luvata: juhannuksesta tulee lämpimämpi kuin viime vuonna.

Hellisen mukaan Suomeen virtaa juhannuksena lounaasta lämmintä ja kosteaa ilmaa, joka tuo mukanaan sateita.

– Näyttäisi siltä, että sateita on odotettavissa juhannusaattona ainakin Etelä-Suomessa. Maan keskiosissa on mahdollisesti hieman poutaisempaa ja pohjoisessa lähinnä yksittäisiä sadekuuroja.

Vähitellen sadealue hivuttautuu kohti pohjoista, jolloin myös Keski- ja Pohjois-Suomeen on odotettavissa sateita ja ukkosia, viimeistään juhannuspäivänä tai sunnuntaina.

Todennäköisesti sää on lämpimin juhannuspäivänä ainakin Etelä-Suomessa. Silloin 25 asteen helleraja saattaa mennä rikki. Lämmintä on myös muualla maassa.

– Se pystytään kyllä jo sanomaan, että tämä juhannus on lämpimämpi kuin vuosi sitten. Melko yleisesti tullaan mittaamaan jopa yli 20 asteen lämpötiloja, mutta sateet vaikuttavat oleellisesti lämpötiloihin. Sateisimmilla alueilla lämpötila on lähellä 15 astetta, Hellinen sanoo.