Perheetkin voivat palkata kesätyöntekijän – Jaakko saa palkkaa kolmen pojan liikunnanohjaajana

15-vuotias Jaakko Juntunen on kesäduunissa ohjaamassa alaluokkalaisia poikia urheilullisten harrastusten parissa. Palkan maksaa kaupunki ja kolme perhettä.

kesätyö
Kesäjaakko Jaakko Juntunen takana, edessä vasemmalta Kalle, Olavi ja Ilari
Kesäjaakko Jaakko Juntunen (takana) ja Kalle, Olavi ja Ilari menossa uimaan. Haastattelu ja kuva Matias Kaipio / Yle

Ounasvaaran uimahallin aulassa on kostean lämmin tunnelma kun kolme energistä poikaa: Kalle, Olavi ja Ilari, sekä heidän liikunnanohjaajansa "Kesäjaakko" Jaakko Juntunen ovat valmistautumassa uimaan. Kolmen pojan päivittäisten harrastusten ideoiminen ja ohjaaminen ovat Jaakon kesätyö.

Useissa kaupungeissa toimiva Kesäduuni-palvelu (siirryt toiseen palveluun) auttaa kesätyösetelin saaneita nuoria löytämään töitä. Aiemmin nuoria pystyivät palkkaamaan kesätöihin palvelun kautta vain yritykset, mutta viime vuodesta alkaen työtä on voinut tarjota myös yhdistykset ja yksityishenkilöt. Lisäksi töitä voi tarjota lyhyemmäksi ajaksi, vaikkapa vain yhdeksi päiväksi. Töihin voi sisältyä esimerkiksi ikkunanpesua, perunamaan kääntöä tai pieniä remontointihommia.

Nelly Korteniemi ystäväperheineen Rovaniemeltä tarvitsivat kesävahdin perheiden kolmelle pojalle, niinpä he päättivät hakea tehtävälle työntekijää Kesäduuni-sivuston kautta. Tehtävään haettiin aktiivista nuorta, joka tykkää liikkua ulkona ja pystyy huolehtimaan lapsista. Tehtävään valikoitui 15-vuotias Jaakko Juntunen, jolle paikkaa suositeltiin kesäduunihaastattelussa.

Monipuolista liikuntaa ja ulkoilua

Juntunen ja kolme poikaa ovat päivisin yhdessä kuuden tunnin ajan. He ovat muun muassa käyneet yhdessä rullalautailemassa skeittipuistossa ja maastopyöräilleet. Seuraavaksi he suunnittelevat menevänsä uimaan. He ovat lisäksi pelanneet yhdessä jalkapalloa, joka onkin ollut Juntusen mukaan paras laji.

– Jalkapallon pelaaminen on ollut mieluisin. Olen itse harrastanut jalkapalloa ja pojatkin tykkäävät pelata, Juntunen kertoo.

Juntunen kertoo, etteivät he ole yhdessä pelanneet tietokonepelejä, vaan lähtevät aina ulos liikkumaan mahdollisuuksien mukaan. Jos sää on huono, liikkuminen tapahtuu sisätiloissa, kuten Rollohallissa. Juntunen kertoo, että hän yleensä keksii ideat päivän aktiviteeteille.

– Yleensä se minä päätän ja suunnittelen, mutta kysyn aina myös pojilta, mitä he haluaa tehdä.

Vapautta ja vastuuta

Itse syksyllä lukioon menevä Juntunen kertoo hommaan kuuluvan myös vastuuta. Lapsista täytyy pitää huoli koko työpäivän ajan.

– Ei se hankalaa ole, niistä vaan pitää huolehtia etteivät he satuta itseään ja pysyvät turvassa. Tämä koko päivä kun on niiden kanssa, niin se on aina homma huolehtia, ettei niille käy mitään.

Juntunen voisi kuvitella tekevänsä samantyylistä työtä myös tulevaisuudessa, vaikkei aluksi ajatellut itselleen tällaista kesätyötä.

– No kyllä se varmaan olisi ihan hyvä, nyt kun tästä tulee kokemustakin siihen. En ihan eka ajatellut, että tulen tämmöiseen hommaan, mutta kyllä tämä on loppujen lopuksi ihan mukavaa, Juntunen toteaa.

Helppoa yksityiselle työntantajalle

"Kesäjaakon" palkanneen Nelly Korteniemen mielestä kesätyöpalvelu on helppo ja fiksu tapa työllistää nuoria. Työnantajan paperityöt ovat ylensä hyvin monimutkaisia, mutta kampanjassa velvoitteet hoitaa väliaikaistyöntekijöitä välittävä Sijaishaltija Oy.

– Tämä oli tosi fiksu veto meiltä. Teen paljon töitä kotoa käsin, niin on hyvä että joku on katsomassa ekaluokkalaisen lapsen perään. Tästä on hirveä apu. Tämä oli simppeli ja helppo homma, Korteniemi kertoo.

Korteniemi kertoo, että kodin piirissäkin on useasti pieniä hommia hoidettavaksi, eikä kaikilla ole sukulaislapsia niitä hoitamaan. Hän myös muistuttaa, että kesätyöläisiä on ollut aina, mutta heille on maksettu palkka suoraan käteisellä.

– Arvelen, että tämä mahdollisuus ei ole ihmisille hyvin tiedossa. Tästä on hyvä alkaa työn tekeminen nuorilla, Korteniemi tuumaa.