1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Asiantuntija varoittaa: Tulivuori Hekla purkautumaisillaan rajusti

Islannin yliopisto geofysiikan professorin mukaan Heklassa on nyt enemmän magmaa ja painetta kuin ennen kahta viime purkausta.

tiede
Höyryävä laavavirta, joka hehkuu osin punaisena.
Hekla purkautui viimeksi helmikuussa 2000. Purkaus aiheutti isoja laavavirtoja yli kahden kilometrin päähän. Kjartan Thorbjörnsson / Nordfoto-Morgunblad / EPA

Islannin aktiivisin tulivuori Hekla saattaa purkautua rajusti hetkellä millä hyvänsä, sanoo Islannin yliopiston geofysiikan professori Páll Einarsson. Purkaus voi aiheuttaa suuren katastrofin, ellei siihen varauduta, Páll varoittaa Visir-lehdessä. (siirryt toiseen palveluun)

Tulivuoria valvova Islannin ilmatieteen laitos ei ole varoittanut purkauksesta, mutta Pállin mukaan Heklan sisällä on tällä hetkellä enemmän magmaa ja kovempi paine kuin ennen kahta viime purkausta.

Hekla on suosittu turistikohde, ja sen yli lentää joka päivä 20–30 lentokonetta. Páll muistuttaa, että Heklalla on ollut tapana purkautua räjähdysmäisesti. Hän kehottaa ihmisiä pysymään poissa Heklan rinteiltä.

Hekla purkautui vuosina 1970–2000 melko tarkalleen kymmenen vuoden välein, mutta sen jälkeen purkauksia ei ole ollut. 16 vuotta ei kuitenkaan ole poikkeuksellisen pitkä aika, sillä 1500-luvun lopulta vuoteen 1970 laskettuna purkausten keskiväli oli 35 vuotta.

Eyjafjallajökull sekoitti lentoliikenteen

Euroopan ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen saumalla sijaitsevassa Islannissa on yli 30 toimivaa tulivuorta.

Eyjafjallajökullin purkaus vuonna 2010 aiheutti kaaoksen Euroopan lentoliikenteessä. Tuhkapilvi nousi yli kahdeksan kilometrin korkeuteen ja sulki ilmatilan laajalti, myös Suomessa.

Toissa vuonna Islanti nosti lentoliikenteen varoitustason korkeimmilleen Barbdarbungan tulivuoren purkauksen takia.

Heklan uumenien liikkeitä voi seurata Islannin ilmatieteen laitoksen verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun) ajantasaisesti. Myös Volcano Discovery (siirryt toiseen palveluun) -sivusto seuraa Heklaa ja sen lähistön maanjäristyksiä.

Lue seuraavaksi