Tutkimus todistaa: Kahvipavut kannattaa jäädyttää ainakin -200 asteeseen

Suomessa ja muuallakin on tähän asti neuvottu, ettei kahvipapuja pidä laittaa pakastimeen. Tutkimuksen mukaan asia onkin päinvastoin.

tiede
Kahvifestivaali indonesiassa.
Hotli Simanjuntak / EPA

Maukkain mahdollinen kahvi ei ehkä synnykään suomalaisten suosimalla suodatuksella. Aromikkaan kahvin salaisuus ei ole myöskään pannukahvi, espressokeitin tai pressopannu, ilmenee uudesta tutkimuksesta.

Englantilaisen Bathin yliopiston tutkijoiden mukaan hyvää kahvia voi saada monilla keinoilla, mutta tärkeintä on käyttää mahdollisimman kylmiä papuja, jotka jauhetaan juuri ennen kahvin valmistamista.

Kylmien papujen etu on se, että ne jauhautuvat muita tasaisemmin kooltaan pieneksi puruksi, josta saa valmistettua maukkaimmat kahvit.

– Haluatte kahvia, jossa jauhatustuloksen pienimpien ja suurimpien murusten kokoero on pienin, vakuuttaa tutkimukseen osallistunut kemisti Christopher Hendon.

Haluatte kahvia, jossa jauhatustuloksen pienimpien ja suurimpien murusten kokoero on pienin.

Christopher Hendon

Tutkimus toteutettiin laatukahvilassa

Eri lämpötiloihin jäädytettyjä kahvipapuja testattin lähellä Bathin yliopistoa sijaitsevassa Colonna and Smalls -laatukahvilassa.

Aluksi kahvi jauhettiin huoneenlämpöisistä pavuista, ja sen jälkeen kerta kerralta yhä kylmemmässä säilytetyistä pavuista. Kylmimmillään pavut oli jäädytetty lähes -200 asteeseen.

Testin tulos oli, että mitä kylmemmistä pavuista kahvi jauhettiin, sitä tasalaatuisempi ja hienompi oli tulos – ja sitä maukkaampaa kahvi.

Hendonin mukaan jauhatustuloksen tasalaatuisuus ja pieni koko ovat tärkeitä, koska vesi pystyy silloin paremmin imemään itseensä makuaromeja.

Tulos on sikäli yllättävä, että Suomessa ja muuallakin on aina neuvottu, ettei kahvipapuja pidä laittaa pakastimeen.

Tutkimuksesta kirjoittavat muun muassa The New York Times (siirryt toiseen palveluun) ja Science Alert. (siirryt toiseen palveluun) Koko tutkimus löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)