Lemmy Kilmister putkaan, Ahtisaaren jäätelöhetken vartiointia – Savonlinnan poliisivoimiin on ollut halukkaita jonoksi asti

Savonlinnan poliisilla on värikäs historia. Suomen oopperakaupungissa vierailee joka kesä tukku politiikan ja taiteen supertähtiä, joiden vierailuja poliisi joutuu turvaamaan.

Kotimaa
Linnan poliisit
Mari Lukkari / Yle

Käsi- ja jalkarautoja, pontikkapannu, verikauha, murhapaikka ja lopulta putka. Savonlinnan Riihisaareen on koottu näyttely poliisin historiasta.

– Tämä on minulle tuttu paikka. Aloitettuani poliisina Savonlinnassa vuonna 1963, nukuin monta yötä putkassa. Meitä oli pari uutta poliisia ja sinne putkaan meidät keltanokat ohjattiin aluksi yöpymään, kertoo Ville Taavitsainen.

Tästä alkoi Taavitsaisen lähes 40 vuotta kestänyt ura poliisina. Nyttemmin hän on eläkkeellä oleva emerituskomisario. 50 vuotta Taavitsaisen jälkeen poliisina aloitti Paavo Ryynänen. Hän on toiminut Savonlinnassa poliisina vuodesta 2012.

Tällä välin poliisin työ on muuttunut paljon. Näyttelyn myötä saadaan vielä pidempi kaari: "Linnan poliisi"-näyttely kertoo Savonlinnan poliisin 112-vuotisesta tapaleesta.

Savonlinnan poliisilla ei ole enää miekkoja, mutta naiskollegoita on

Ensimmäisenä vastaan tulee poliisikollega vuodelta 1900.

– Harmittaa, että meillä ei enää miekkoja ole. Repertuaari on kyllä laajentunut: tässä vyöllä on teleskooppipatukka, etälamautin, pippurisumute, virkapistooli ja käsiraudat, vanhempi konstaapeli Paavo Ryynänen esittelee. 1960-luvulla Ville Taavitsainen voimankäyttöälineisiin kuuluivat vain pistooli ja patukka.

Poliisin ammattikunta on ollut perinteisesti miesvaltainen. Ryynänen sai ensimmäisen naiskollegan vasta vuonna 1997.

– Se johtuu siitä, että Savonlinna on aina ollut haluttu paikka työskennellä ja hakijoita on ollut niin paljon, että olemme voineet valita parhaat päältä. Naisehdokkaat eivät aivan yltäneet aikaisemmin parhaimmiksi kandidaateiksi, Taavitsainen selittää.

Nykyisin tilanne on toinen: Ryynäsen kollegoista noin puolet on naisia.

Poliisin tehtävänä suojella supertähtiä – niitä saapuu Savonlinnaan joka kesä

Savonlinnassa on perinteisesti nähty korkean profiilin vieraita. Yli vuosisadan ajan on poliisin tehtävänä ollut valvoa eri maista saapuvia kuninkaallisia, keisareita, poliitikkoja, miljonäärejä ja muusikoita.

1925 Savonlinnaan saapui Ruotsin kuningas Kustaa V, hieman myöhemmin Suomen presidenteistä esimerkiksi Lauri Kristian Relander, Urho Kaleva Kekkonen ja Martti Ahtisaari. Aina paikalla oli myös poliisi. Ja virallisten vierailujen etiketti oli tiukka.

– Kerrankin olin johtamassa Martti Ahtisaaren ja hänen vieraanaan olleen Belgian prinsessan kulkuetta. Kulkue oli aikataulustaan edellä ja koska etiketti ei sallinut vierailun ennenaikaista lopettamista, koko kulkueemme pysähtyi ainolle reittimme varrella olleelle pikkukioskille. Siinä suuri poliisisaattue valvoi, kun Ahtisaari ja Belgian prinsessa söivät jäätelöä, Taavitsainen muistelee.

Virallisten vierailujen etiketti on edelleen tiukka. Ja korkean profiilin nimiä saapuu Savonlinnaan joka kesä.

– Kerran olin esimerkiksi turvaamassa Savonlinnan oopperajuhlille yksityiskoneellaan saapuneen liikemiehen vierailua. Hänen vuosiansionsa olivat 750 miljoonaa euroa. Omassa maassaan paparatsit seuraavat häntä koko ajan, mutta täällä kukaan ei tunnista häntä lörtsyjonossa.

Vaitiolovelvollisuus kieltää Ryynästä kertomasta vieraan nimeä.

Poliisin tehtävänä suojella muita supertähdiltä – Lemmy, Laila ja Grön putkaan

Poliisi on mukana supertähtien vierailussa myös toisella tapaa.

Lemmy Kilmister esiintymässä Gijònissa Espanjassa Elokuussa 2007.
Lemmy Kilmister esiintymässä Gijònissa Espanjassa elokuussa 2007.Alberto Morante / EPA
Lemmyn putka
Mari Lukkari / Yle

– 1979 Savonlinnassa konsertoinut Motörheadin Lemmy Kilmister päätti järjestää bändin yöpymiseen annetulle asuntovaunulle "viikinkihautajaiset". Lemmy tuikkasi vaunun tuleen ja hukutti palavan vaunun Saimaaseen, Ryynänen kertoo.

Poliisien keskuudessa tarinaa muistellaan edelleen, sillä putkareissuhan Lemmyn toimista seurasi. Samaan punatiiliseen putkaan päätyivät aikoinaan myös suomalaisen musiikkimaailman supertähdet Laila Kinnusesta Eino Gröniin.

Ja tämä sama putka, johon myös Taavitsainen ohjattiin poliisiuransa alussa yöpymään, on edelleen olemassa. Se löytyy nykyisin Savonlinnan kaupungintalon sisältä.

Korjaus 27.6.2016: Motörhead Savonlinnassa 1979, ei 1970-luvun alussa.