Analyysi: Petteri Orpo antoi tyylinäytteen johtamisesta

Kokoomuksen tuore puheenjohtaja, Petteri Orpo antoi tänään ensimmäiset näytöt johtajankyvyistään. Hän nimesi ydintiiminsä isännän ottein. Nimityspaketti sisälsi kaksi yllätystä, arvioi politiikan toimittaja Timo Seppänen.

politiikka
Timo Seppänen Näkökulma-kuva piirros
Stina Tuominen / Yle

Petteri Orpo vaihtoisekä puolueensa ministereitä että eduskuntaryhmän puheenjohtajan. Kokoomuksen kansanedustajien mukaan Orpo toteutti henkilövaihdokset oma-aloitteisesti ja sivuilleen vilkuilematta.

Nimityspaketissa on kaksi yllätystä.

Nimityspaketissa on kaksi yllätystä: kansanedustaja Kai Mykkäsen nimitys ulkomaankauppaministeriksi ja Arto Satosen syrjäyttäminen eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävästä. Jälkimmäinen ratkaisu on yllätyksistä suurempi, koska Orpon odotettiin tekevän vaihdoksia ainoastaan puolueen ministeriryhmässä.

Orpo toteutti eduskuntaryhmän puheenjohtajan vaihto-operaation taitavasti. Hän esitti eduskuntaryhmälle tekemässään toivomusponnessa, että orimattilalainen kansanedustaja Kalle Jokinen olisi sopivin henkilö johtamaan kokoomuksen ryhmää. Ryhmä toteutti toiveen empimättä, koska kansanedustajat olivat jo pitkään kaivanneet ryhmyriltään vahvempaa johtajuutta.

Eräs kokoomusedustaja sanoo, että ryhmä on elänyt Satosen kaudella kuin pellossa. Esimerkiksi silloin kun osa kansanedustajista haukkui Alexander Stubbia julkisuudessa estoitta ja henkilökohtaisuuksiin mennen, ryhmän johtaja ei kyennyt pistämään laumaansa kuriin. Tällaiset ongelmat kokoomusryhmä halusi pois päiväjärjestyksestä. Siksi se valitsi johtajakseen jämäkän miehen maineessa olevan Kalle Jokisen.

Petteri Orpo junaili hyvällä pelisilmällä myös tekemänsä ministerinvaihdokset.

Petteri Orpo junaili hyvällä pelisilmällä myös tekemänsä ministerinvaihdokset. Hän siirsi Lenita Toivakan empimättä pois ulkomaankauppaministerin tehtävästä, koska Toivakan perheyrityksen verosuunnittelusta oli tullut kokoomukselle rasite. Orpo punnitsi tarkkaan sekä ministeriryhmänsä alueellista edustavuutta, sukupuolijakaumaa että tehtäviin valittujen pätevyyksiä.

*36-vuotiaan kansanedustajan, Kai Mykkäsen nostaminen *ulkomaankauppaministeriksi oli Orpolta ennakkoluuloton ja rohkea veto. Mykkäsen pätevyyttä tehtävään ei kukaan kokoomusryhmässä kyseenalaista. Joitakuita konservatiivisia talouspoliitikkoja hänen valintansa saattaa kuitenkin ärsyttää. Heidän silmissään Mykkäsen ympäristöpoliittiset mielipiteet ovat nimittäin aivan liian vihreitä.

Ministeriruletti on peli, jossa aina joku häviää ja monen toiveet jäävät täyttymättä. Kokoomuksen puheenjohtajakisassa kolmossijalle jäänyt Elina Lepomäki ei päässyt ministeriksi, vaikka oli sitä julkisesti toivonut. Kokoomuksen salkkujaossa pettyivätkin tällä kertaa ehkä eniten niin sanotut lepomäkeläiset. He ovat toivoneet puolueensa ja maan hallituksen toteuttavan tiukempaa, liberalistista talouspolitiikkaa. Aika näyttää synnyttävätkö talouspoliittiset näkemyserot kokoomuksessa jännitteitä ja jälkipeliä. Niin saattaa käydä, jos lepomäkeläiset jäävät vaille vaikutusvaltaisia tehtäviä.

Henkilövaihdokset aiheuttavat politiikassaaina ketjureaktion. Kokoomusta koskevat henkilövaihdokset jatkuvat torstaina. Puolue valitsee silloin sisäministeriksi siirtyvän Paula Risikon tilalle eduskunnan varapuhemiehen.

Varapuhemiehen paikasta tullee kahden miehen välinen kisa.

Varapuhemiehen paikasta tullee kahden miehen välinen kisa. Tällä erää kokoomusryhmässä uskotaan vahvasti siihen, että ehdokkaiksi nousevat Arto Satonen ja Ilkka Kanerva. Moni saattaa kuitenkin kaivata kilpaan myös naisehdokasta. Sellainen voisi olla Anne-Mari Virolainen.

Torstaina kokoomus valitsee myös eduskuntaryhmänsä varapuheenjohtajat. Se titteli ei liene kyllin houkutteleva ministeriksi mielineelle Elina Lepomäelle.