1. yle.fi
  2. Uutiset

EU-jäsenyyttä tavoitteleva Bosnia: Brexit ajaisi Britannian tyhjiöön

Bosnia on pitkään pyrkinyt samaan, mikä sen naapurilta Kroatialta on jo onnistunut: EU:n jäseneksi. Britannian ero olisi virhe, mutta EU kestäisi sen, Bosniaa johtavaan presidenttineuvostoon kuuluva Bakir Izetbegović sanoo.

Ulkomaat
Bakir Izetbegović, taustalla EU:n lippu.
Bakir IzetbegovićJack Taylor / EPA

Bosnian presidenttineuvoston jäsenen Bakir Izetbegovićin mukaan Britannian mahdollinen päätös erota EU:sta ei vaikuta Bosnian pyrkimyksiin päästä unionin jäseneksi.

EU on Bosnian kaltaisille maille edelleen rauhan ja vaurauden toivo, jonka saavuttamiseksi kannattaa tehdä suuriakin ponnistuksia, sanoo Izetbegović. Hän edustaa bosniakkeja Bosnian kolmimiehisessä presidenttineuvostossa. Osansa presidenttiydestä on myös serbeillä ja kroaateilla.

– Hyvin organisoitunut EU kestää siitä riippumatta, päättääkö jokin jäsen erota tai jäädä. Bosnia tarvitsee EU:n tavoitteeksi, joka auttaa meitä tekemään osittain tuskallisiakin muutoksia ihmisten elämän parantamiseksi, Izetbegović sanoo.

Britannian mahdollista eropäätöstä hän pitää virheenä. Britannia joutuisi havaitsemaan, että se on tyhjiössä ja sen on neuvoteltava uudelleen kaikki, josta se jo oli osallinen, hän sanoo.

Bosnian jakolinjat ovat yhä syviä

EU hyväksyi Bosnian toivomat jäsentunnustelut vuonna 2005. Tämä vuoden helmikuussa Bosnia vihdoin saattoi jättää virallisen jäsenhakemuksensa, kun EU katsoi maan lopulta edistyneen kylliksi talous- ja demokraattisissa uudistuksissa.

Samalla EU kuitenkin sanoi, että Bosnialla on vielä paljon tehtävää, ennen kuin sitä voidaan edes harkita jäseneksi.

Bosnia on yksi Jugoslavian hajoamisessa syntyneistä valtioista. 1990-luvun alun sodassa kuoli sata tuhatta ihmistä ja puolet väestöstä joutui pakenemaan kotonaan. Sota raunioitti Bosnian talouden ja jätti maahan syviä kansallisia ja poliittisia jakolinjoja.

Edelleen työttömyys on Euroopan suurinta, eikä Bosnian maine erittäin korruptoituneena maana ole omiaan houkuttelemaan investointeja.

Tulehduttavat puheet ovat kehityksen este

Izetbegovićin mukaan Bosnian edistymisen resepti olisi tulehduttavista puheista luopuminen.

– Poliitikkojen on lakattava esittämästä yksiviivaisia kansallismielisiä kannanottoja, jotka vievät väärälle tielle. Kun he luopuvat sellaisista puheista, asiat alkavat korjaantua nopeasti, Izetbegović uskoo.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi