1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Hyttysenpureman raapiminen levittää viruksia verenkiertoon

Ihmisen immuunijärjestelmä yrittää nujertaa pureman aiheuttaman tulehduksen, mutta tuleekin levittäneeksi sitä elimistöön, havaitsivat brittitutkijat.

Keltakuumehyttynen aedes aegypti mikroskoopin läpi katsottuna. Kuva: Leonardo Munoz / EPA

Kutisevan hyttysenpureman raapimisesta voi brittiläisen tutkimuksen mukaan olla vakavia terveydellisiä seurauksia. Raapiminen sekä nopeuttaa infektiota että levittää sitä elimistöön, Leedsin ja Glasgow'n yliopistojen tutkijat sanovat.

Tutkittavina olivat keltakuumehyttysen aiheuttamat tulehdukset. Laji levittää keltakuumeen lisäksi zikaa sekä dengue- ja chikungunyakuumetta.

Pistäessään hyttynen erittää ihmisen iholle sylkeä estääkseen veren hyytymisen. Suomessa on kymmenkunta hyttyslajia, jotka pistävät ihmistä.

Sylki laukaisee immuunireaktion, jossa veren valkosolut rientävät nujertamaan tunkeilijaa. Tutkijat kuitenkin havaitsivat suureksi yllätyksekseen, että osa valkosoluista saakin tulehdustartunnan ja alkaa vastoin tehtäväänsä levittää virusta.

Tavallisista salvoista täsmälääke?

Hyönteisten levittämät virukset aiheuttavat satoja miljoonia tartuntoja joka vuosi. Harvoihin on täsmähoitoa tai rokotetta. On myös hyvin vaikea ennustaa, mikä sadoista viruksista aiheuttaa seuraavia zikan kaltaisia epidemioita, tutkimusta johtanut Clive McKimmie sanoo.

Uudet tulokset ovat toistaiseksi alustavia, mutta McKimmie uskoo, että jatkotutkimukset voivat auttaa nujertamaan virustulehduksia.

– Tutkimuksemme voi olla ensimmäinen askel tavallisten tulehdusta estävien voiteiden käytössä, ennen kuin oireita ehtii ilmentyä, McKimmie uskoo.

Tutkimus on julkaistu Immunity (siirryt toiseen palveluun)-lehdessä, ja tuloksista kertoo myös Medical  Xpress (siirryt toiseen palveluun) -sivusto.