1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viimeinen tv-väittely ennen Brexit-äänetystä eteni kiivaissa tunnelmissa

BBC:n suurväittelyssä eripuraa herätti muun muassa Turkin mahdollinen EU-jäsenyys. Väittely keräsi Lontoon Wembley-areenalle 6 000 katsojaa.

Ulkomaat
Brysselissä liehuvia lippuja.
Laurent Dubrule / EPA

Britannian yleisradioyhtiö BBC järjesti tiistai-iltana viimeisen tv-väittelyn maan EU-jäsenyydestä ennen torstaista äänestystä. Lähes kaksituntisessa suorassa televisiolähetyksessä vastakkain olivat EU-eron kannattaja, Lontoon edellinen pormestari Boris Johnson, ja EU:ssa pysymistä puoltava Lontoon nykyinen pormestari Sadiq Khan.

Väittelyn kolme pääaihetta olivat talous, maahanmuutto ja Britannian asema maailmassa.

Osapuolten välillä kiivastusta herätti muun muassa Turkin mahdollinen EU-jäsenyys. Khan syytti EU-eron kannattajaleiriä valehtelusta heidän sanoessaan, että Turkin liittyminen unioniin on mahdollista.

– Kerrotte valheita ja pelottelette ihmisiä. Se on kauhun lietsontaa. Käytätte Turkki-juonta pelottaaksenne ihmiset äänestämään lähdön puolesta, Khan sanoi.

Johnson puolestaan sanoi EU-kannattajien aiheuttaneen pelkoa väitteellään, että EU-ero vahingoittaisi Britannian taloutta.

– He sanovat, ettemme voi tehdä muuta kuin kumartaa Brysseliin päin. Me sanomme, että he valitettavasti väheksyvät tätä maata ja sitä, mihin se pystyy, Johnson latasi.

Johnsonin puolella väittelivät myös parlamentaarikko, Labour-puolueen Gisela Stuart ja energiaministeri Andrea Leadsom. Khanin joukoissa olivat Skotlannin konservatiiveja johtava Ruth Davidson ja ammattiliittojen keskusjärjestön TUC:n pääsihteeri Frances O'Grady.

Väittelyä paikan päällä Lontoon Wembley-areenalla seurasi 6 000 katsojaa.

Lue seuraavaksi