MTK:n Kauhanen: Lannoitteiden hinnanlasku tulee todella tarpeeseen maatiloille

Lannoitevalmistaja Yara alentaa lannoitteiden hintoja keskimäärin kolmanneksella. Tämä tulee maatiloille helpotuksena, MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen sanoo. Hän vaatii myös, että tilojen maksuvalmius on turvattava vakauttamispaketilla.

lannoitteet
Lehmä navetassa maitotilalla.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Lannoitevalmistaja Yaran päätös laskea lannoitteiden hintoja keskiviikosta alkaen tulee maatiloille todelliseen tarpeeseen, sanoo MTK-Pohjois-Savon toiminnanjohtaja Jari Kauhanen. Yara on kertonut, että lannoitteiden hinnat laskevat noin kolmanneksen huhti−toukokuun hinnoista. Yaran mukaan syy lannoitteiden hintojen laskuun on muutos kansainvälisillä lannoitemarkkinoilla. Lannoitteiden tarjonta on kasvanut enemmän kuin kysyntä.

Maidontuotannon ahdinko Suomessa syvenee entisestään, kun ylituotanto Euroopassa kasvaa, Kauhanen sanoo. Hän vaatii nopeasti vakauttamispakettia, jolla maksuvalmius tiloilla turvataan kriisin yli.

Sakot tukien myöhästymisille

MTK-Pohjois-Savon mielestä kauppapakotteet pitää myös purkaa ja panostusta elintarvikkeiden vientiin on lisättävä. Tuotannonrajoittamisesta pitää sopia yhteisesti koko EU:n alueella.

Tukimaksujen myöhästymisille puolestaan halutaan rangaistusseuraamukset eli sakot, jos eräpäivissä ei pysytä.

– Kaikki maksamiseen liittyvät tekniset esteet on ratkaistava kesän aikana, niitä ei saa jättää syksylle, Jari Kauhanen sanoo.

Markkinahintojen lasku alensi pohjoissavolaisten viljelijöiden tuloja viime vuonna 29 miljoonaa euroa, MTK laskee. Maataloustukia puolestaan maksettiin viime vuonna 26 miljoonaa edellisvuotta vähemmän. Summa koostuu sekä tukien alentumisesta että tukimaksatusten lykkäämisestä.