Venäläiselle taksikuskille ehdollista vankeutta ja auton menetys

Lapin käräjäoikeus on tuominnut venäläismiehen laittoman maahantulon järjestämisestä. Vuonna 1961 syntynyt mies sai kolme kuukautta ehdollista vankeutta ja menetti autonsa valtiolle.

turvapaikanhakijat
Raja-Joosepin rajavartioasema Inarissa
Lapin rajavartiosto

Venäläismies toi viime huhtikuussa kaksi väärien viisumien kanssa matkustanutta srilankalaista Raja-Joosepin kautta Suomeen. Käräjäoikeuden mukaan miehen on todennäköisesti täytynyt tietää matkustajiensa pyrkivän laittomasti Suomeen.

Mies kertoi kertoi tienneensä Murmanskin alueella olleista turvapaikanhakijoista. Hän sanoi saaneensa taksikeskuksen kautta kyyditettäväkseen kaksi vierasmaalaista.

Kyyditettävät tulivat miehen mukaan toisen taksinkuljettajan autosta. Toinen kuljettaja oli ilmoittanut, ettei voi viedä matkustajia rajalle puuttuvan Schengen-viisumin vuoksi.

Piti passit ja viisumit matkan ajan

Ottaessaan srilankalaiset kyytiin mies oli saanut toiselta taksikuskilta heidän matkustusasiakirjansa, joita hän oli pitänyt hallussaan koko taksimatkan ajan, ja antanut matkustajille vasta Suomen raja-asemalla.

Matkustajien Schengen-viisumit olivat vääriä. Taksimies kiisti epäilleensä, että kyyditettävillä oli väärät tai väärennetyt asiakirjat. Todistajana kuullun rajavartijan mukaan rajaviranomaisetkaan eivät heti huomanneet viisumien olevan epäaitoja.

Mies sai kyyditettäviltään vain 117 euron taksimaksun, mutta syyttäjä mukaan srilankalaiset olivat maksaneet laittoman maahantulon järjestämisestä toisaalle jo noin 15 000 euroa.

Vankeusrangaistus tuomittiin ehdollisena, sillä mies ei ollut aiemmin syyllistynyt rikoksiin. Hänet tuomittiin menettämään valtiolle Renault Logan -autonsa ja taksikyydistä saamansa 117 euroa.