1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Timo Niskanen

Veisto-ope on salaa huippusuunnittelija – suomalaismuotoilijan valaisin huippumuseon valikoimaan New Yorkiin

Muotoilija Timo Niskanen suunnittelee valaisimia omassa yrityksessään ja opettaa teknistä työtä helsinkiläisessä yläkoulussa. Syksyllä hänen Loop-valaisimensa pääsee New Yorkin modernin taiteen museon kauppaan.

Timo Niskanen
Timo Niskanen pitelee valaisinta pimeässä.
Valaisinsuunnittelija Timo Niskasen mielestä hyvä valaisin tuntuu käyttäjästä luonnolliselta. Jari Kovalainen / Yle

Artek myytiin ulkomaille, Arabian tehdas sulki ovensa. Viime aikoina uutiset suomalaisen muotoilun rintamalta ovat olleet huonoja. Samalla kun työpaikat perinteikkäissä suomalaisissa muotoilualan yrityksissä vähenevät, alalle valmistuu vuosittain viitisen sataa uutta muotoilija. Perinteisen esinemuotoilun puolella työ voi olla kiven alla.

Moni ratkaisee ongelman perustamalla oman yrityksen, jossa suunnittelee ja valmistaa tuotteensa itse. Yksi heistä on Timo Niskanen. Hänen Himmee-yrityksensä on ollut pystyssä kohta kaksi vuotta.

– Aluksi minullakin oli ajatus, että kierrän messuilla ja odotan, että kansainväliset firmat alkavat valmistaa prototyyppejäni. Koin, että se oli vaikeata: piti tehdä jatkuvasti kompromisseja. Nyt olen itse vastuussa koko prosessista.

Muotoilija pakkaa ja postittaa

Ennen muotoilija hoiti suunnittelun. Tuotanto ja myynti jäivät muille. Vaan ei enää. Niskanenkin kokoaa suunnittelemiaan Himmee-merkkisiä valaisimia pienessä, noin 40 neliön ikkunattomassa varastossa Helsingin Vallilassa. Tila on koruton, tunnelma suorastaan harras. Alihankkija on valmistanut osat, joita nuori muotoilija asettelee paikoilleen valkoiset hansikkaat kädessä.

Tuolla maailmalla pitää kilpailla ihan oikeasti.

Timo Niskanen

Valaisimet päätyvät uusille omistajille muutaman isomman liikkeen ja oman nettikaupan kautta. Suunnittelija pakkaa ja postittaa ne itse.

Maakuntasarjat puuttuvat, tähtäin on maailmalla

Oman yrityksen perustaminen ei ole kaikkien juttu. Joillekin myynti ja markkinointi on vierasta, eikä kansainväliseen läpimurtoon ole oikotietä. Miten saada oma nimi esiin ja suuri yleisö innostumaan muotoilusta?

– On tietysti olemassa erilaisia palkintoja ja näyttelyitä, mutta niitäkin seuraavat etupäässä piirit, jotka ovat jo ennestään kiinnostuneet alasta, Niskanen uskoo.

Ja kilpailu. Se on kovaa.

– Se on maailmanlaajusita. Tässä ei ole mitään maakuntasarjaa. Tuolla maailmalla pitää kilpailla ihan oikeasti.

Timo Niskanen työhuoneellaan.
Suunnittelun lisäksi Timo Niskanen kokoaa, pakkaa ja postittaa valaisimensa asiakkaille. Omassa yrityksessä muotoilijan työnkuvaan kuuluu kaikki mahdollinen. Jari Kovalainen / Yle

Valaisimen täytyy toimia myös sammutettuna

Suunnittelijan mukaan omien luomusten menekkiä helpottaa sosiaalinen media ja se, että tavarapaljouden keskellä ihmiset etsivät aiempaa yksilöllisempiä tuotteita.

Ei sitä haluta hampurilaistakaan ostaa ketjuravintolasta.

Timo Niskanen

– Ei sitä haluta hampurilaistakaan ostaa ketjuravintolasta. Sama se on huonekalujen ja valaisimien kanssa, Niskanen uskoo.

Valaisimet hän valitsi aikoinaan omaksi alakseen, koska ne ovat kuin pieniä veistoksia.

– Tässä on erittäin suuri ilmaisunvapaus, ja pääsen toteuttamaan muotoilullisia visioitani. Tärkein asia ovat valaistusominaisuudet, mutta töiden täytyy toimia myös silloin, kun ne ovat pois päältä.

Kun opettaja Kiinaan lähti

Muutamana päivänä viikossa Niskanen opettaa teknistä työtä Lauttasaaren yhteiskoulussa. On opettanut jo viisi vuotta. Ei niinkään toimeentulon tähden, vaan siksi, että hän nauttii nuorten kanssa työskentelystä.

– Ammateissa on aivan erilaiset maailmat. Opettajan työ toimii hyvänä vastapainona oman yrityksen pyörittämiselle, hän sanoo.

Suunnittelijalta vaaditaan markkinahenkisyyttä, mutta Niskanen vaikuttaa mutkattomalta, suorastaan vaatimattomalta. Suurista uutisistakin hän kertoo sivulauseessa.

Timo Niskasen suunnittelema lamppu.
New Yorkiin päätyvä Loop-valaisin näkyy taustalla. Se sai inspiraationsa minigolf-radasta. Edessä valaisee Toad.Jari Kovalainen / Yle

Kuten vaikkapa siitä, että hänet kutsuttiin pitämään parin viikon intensiivikurssia Kiinan Hangzhouhun. Aihe on tietysti valaisinsuunnittelu ja oppilaat ovat Zhejiangin yliopiston opiskelijoita. Aasiaan hän päätyi kiinalaisen ystävänsä verkostojen kautta.

New Yorkissa muhii himmeen kova juttu

Se isoin paukku on luvassa syksyllä. Silloin Niskasen malliston Loop-valaisin tulee myyntiin New Yorkin modernin taiteen MoMa-museon kauppaan. Idea kaarelle kiertyvästä valaisimesta syntyi talvisella lenkillä, kun Niskanen huomasi hangesta törröttävän minigolf-radan silmukan. Kuka tietää, väläyksestä voi kasvaa himmeen kova ilmiö.

– Jokainen juttu johtaa aina toiseen. Aina aukeaa uusia ovia, Niskanen uskoo.

Lue seuraavaksi