VM:n ennuste: Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia – Kiky hidastaa kasvua ensi vuonna

Valtiovarainministeriön taloudellisen katsauksen mukaan tänä vuonna Suomessa eletään keskellä suhdannehuippua. Lähivuosille odotetaan vaisua kasvua.

talous
Mika Kuismanen
Mika KuismanenYle

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 1,4 prosenttia, mutta ensi vuonna bruttokansantuotteen kasvu hidastuu prosenttiin. Vuodelle 2018 valtiovarainministeriö odottaa 1,3 prosentin kasvua.

– Tänä vuonna kotimainen kulutus ja yksityiset investoinnit pitävät yllä talouskasvua. Tässä suhdannetiltanteessa ne ovat poikkeuksellisen vahvalla tolalla, sanoo valtiovarainministeriön kansantalousosaston suhdannepäällikkö Mika Kuismanen.

Investoinneissa erityisesti rakennusinvestoinnit kasvavat kovaa seitsemän prosentin vauhtia.

Valtiovarainministeriön katsauksen mukaan ensi vuonna kasvua hidastavat maailmantalouden tilanne ja kilpailukykypaketti, joka osuu erityisesti julkisella sektorilla työskentelevien kansalaisten palkkoihin. Kotitalouksien reaalitulojen kasvuja jarruttaa myös inflaation nopeutuminen.

– Inlfaatio on nousussa. Tänä vuonnahan kuluttajien tilanne on ollut erittäin hyvä, kun ansiotasot ovat nousseet vähän yli prosentin prosentin verran ja inlfaatio on ollut nollassa. Inflaation ennustetaan kuitenkin hiukan nousevan. Kun kikyn seurauksena nimellispalkkasopimukset ovat nollassa, se syö ensi vuonna kuluttajien ostovoimaa, ennakoi Kuismanen.

Valtiovarainministeriön mukaan kilpailukykysopimus auttaa luottamuksen palauttamisessa suomalaiseen talouspolitiikkaan, mutta siltä odotetut suuremmat vaikutukset näkyvät vasta vuoden 2018 jälkeen. Tukea ei tule myöskään maailmantaloudesta, sillä globaali elpyminen pysyy ennusteen mukaan heikkona.

Lyhyellä aikavälillä kilpailukykysopimus heikentää julkista taloutta. Julkinen velka jatkaa kasvuaan lähivuosina ja nousee noin 67 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen. Kilpailukykysopimus on kasvun edellytys kuitenkin lähivuosina.

" Markkinaosuuksien häviäminen iso murheenkryyni"

Parin seuraavan vuoden aikana viennin näkymät ovat erittäin huonot, ennustaa VM.

– Tänä vuonna viennistä ei tule kasvuvaikutusta. Ensi vuonnakin hyvin vähän. Jotta päästään nopeampaan kasvuun, niin kasvun pitäisi tulla sieltä viennin kautta, sanoo Kuismanen.

Suomen keskeiset kilpailijamaat, Saksa, Ruotsi, Iso-Britannia ja Yhdysvallat vievät markkinaosuuksia Suomelta koko ajan.

– Se on surullinen fakta, että näin on. Näin on ollut jo muutaman vuoden, ja tämä on se meidän talouskehityksen iso murheenkryyni, sanoo Kuismanen.

Suomen keskeiset kauppakumppanit kasvavat suopeasti, erityisesti Ruotsin talous on vahvassa vedossa. Kasvu perustuu kotimaiseen kysyntään ja palveluiden vientiin.

Saksassa kasvu on VM:n mukaan kohtalaisen nopeaa ja se perustuu laajaan talodellisen aktiviteetin lisääntymiseen. Yhdysvalloissakin kasvu pysyy parin prosentin tuntumassa, vaikka näkymät ovat hiukan heikentyneet.

VM:n ennusteessa ei ole huomioitu Iso-Britannian mahdollista eroa EU:sta. Jos näin tapahtuisi, kansainvälinen talous kehittyisi lyhyellä aikavälillä ennustettua heikommin. Pitkällä aikavälillä vaikutus riippuisi talouden sopeutumiskyvystä uuteen järjestelmään.

Valtiovarainministeriö odottaa myös viennin piristyvän seuraavina vuosina, kun talouskasvu Suomelle tärkeissä vientimaissa pääsee vauhtiin.

Ei pelkkää synkistelyä

Työllisyystilanteessa on sen sijaan nähtävissä käänne parempaan. Valtiovarainministeriö odottaa työttömyysasteen laskevan kuluvana vuonna 9,4 prosentista 9,2 prosenttiin. Ensi vuonna työttömyysaste laskee 9,1 prosenttiin ja edelleen 8,7 prosenttiin vuonna 2018.

Hallituksen työllisyystavoite on vielä kaukana, arvioi VM.

_* Juttua päivitetty 15:16, lisätty suhdannepäällikkö Kuismasen kommentit. _