1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yötön yö on sateinen ja monta muuta meteorologien vastausta kysymyksiin juhannuksesta

Ylen meteorologit vastasivat lukijoita mietittäneisiin kysymyksiin juhannussäästä.

Sääennuste juhannukseksi 2016
Sääennuste juhannukseksi 2016

Juhannusta vietetään enimmäkseen lämpimässä mutta osin sateisessa säässä.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo, että juhannusaatto ja -päivä ovat sateisia pohjoisessa mutta poutaisia etelässä – ainakin tämän hetken ennusteen mukaan.

– Lauantain ja sunnuntain ennuste on heittänyt kärrynpyörää. Vielä eilen näytti siltä, että juhannus olisi sateinen myös etelässä.

Sadealue liikkuu hitaammin kuin eilen ennustettiin, joten sadealue olisi tulossa etelään vasta juhannusyönä. Kaikkialla muualla sen sijaan sataa myös päiväsaikaan, ja pohjoiseen luvataan ukkostakin.

Lämpöä kuitenkin riittää koko maassa. Etelässä voidaan päästä hellelukemiin, ainakin 25 asteeseen. Muualla maassa lämpötila on noin parikymmentä astetta, mutta sateet voivat viilentää ilmaa.

Ylen meteorologit vastasivat lukijoita mietittäneisiin kysymyksiin juhannussäästä, mm. näihin:

Jarppa: Mites tuo juhannuksen ukkostilanne, missä päin suurin ukkosriski? Tuleeko kuinka kovia ukkosia?

Anne Borgström: Kosteassa ilmamassassa muodostuu ukkospilviä ja niihin liittyy puuskaista tuulta. Ukkoskuurot ovat paikallisia. Juhannusaattona ukkostaa lähinnä Lapissa ja juhannuspäivänä vähän siellä täällä, mutta voimakkaimmat ukkoset painottuvat Länsi-Lappiin ja maan keskiosiin.

Timo Valkonen: Tiedustelu Turun saariston säästä 24.–26.6. Sateiden todennäköisyys ja ovatko yöt koleita? Ja tiedustelu Turun saariston säästä 28.–30.6. Joissakin ennusteissa tuulta luvattu yli 10 m/s. Todennäköisyys tälle?

Anne Borgström: Tänä juhannuksena on lämpimiä öitä. Perustuuli on juhannuksena etelästä tai lounaasta kohtalaista tai navakkaa. Sunnuntaina tuuli kääntyy kaakon puolelle  Perjantai-iltana saapuu lounaasta rintama jolloin tuuli on puuskaista. Ensi viikon tuulista on vaikea sanoa, kun matalapaineiden ajoitukset ja reitit vaihtelevat.

Seija Pesonen: Minä päivänä juhannusviikonlopulla olisi hyvä ja kaunis päivä järjestää suvun kesken pihapelipäivä, mölkkyä ym. T: Seija-mamma

Toni Hellinen: Suomalainenhan pelaa Mölkkyä säällä kuin säällä. Sateenvarjo kannattaa pitää kuitenkin lähettyvillä ainakin perjantaina ja launtaina.

Marsuli: Onko juhannusviikonlopun tämän hetkinen sääennuste melko luotettava, vai onko vielä odotettavissa mahdollista vaihtelua säätilaan?

Anne Borgström: Lämpeneminen on näkyvissä, mutta sateiden reiteissä ja ajoituksissa on todennäköisesti vielä vaihtelua, jotenka sen osalta on ennuste epäluotettava.

Jussi: Onko olemassa nyt joku yksittäinen tekijä, joka tekee ennustamisesta juuri täksi juhannukseksi vaikeaa? Ennusteet ovat vaihdelleet melko paljon viime päivinä.

Anne Borgström: Juhannuksen ennustessa on ollut paljon vaihtelua, ennustettavuus on huono. Matalapaineiden ja sateiden reitit ja ajoitukset ovat vaihdelleet säämalliajosta toiseen. Suomeen virtaa hyvin lämmintä ilmaa, mutta myös sateita ja voimakkaita ukkoskuuroja.

Johannes: Käytättekö ilmatieteenlaitoksen sääennnusteita suoraan, vai teettekö itse jotain muutoksia ennusteisiin?

Toni Hellinen: Suurin osa lähdetiedoistamme tulee Ilmatieteen laitokselta ja pieni osa Forecalta. Teemme kuitenkin itse ennusteemme ja päivitämme niitä työvuoron edetessä tarpeen mukaan.