1. yle.fi
  2. Uutiset

Posiva ja Fennovoima sopimukseen – ydinjätteen loppusijoitus silti edelleen auki

Juuri solmittu sopimus ei kuitenkaan kata ydinjätteen sijoittamista loppusijoituspaikka Onkaloon. Onkaloa rakentava Posiva aikoo toimittaa ainoastaan asiantuntijapalveluita Fennovoimalle.

Kotimaan uutiset
Tunneli maan alla.
Yle

Ydinjäteyhtiö Posiva alkaa toimittaa ydinpolttoaineen loppusijoitukseen liittyviä palveluita ydinvoimayhtiö Fennovoimalle.

Posivan tytäryhtiö Posiva Solutions kertoo tiedotteessaan, että yhtiö toimittaa Fennovoimalle palveluita Hanhikiven ydinvoimalaitoksen ydinpolttoaineen loppusijoituksen suunnittelemiseksi ja kehittämiseksi.

Juuri solmitun sopimuksen kesto on kymmenen vuotta, minkä jälkeen voidaan sopia jatkosta.

– Tavoitteenamme on, että Posiva Solutionsin ja sen kumppaneiden avulla asiakkaamme pystyvät kehittämään oman turvallisen loppusijoitusratkaisunsa nopeammin ja kustannustehokkaammin niin, että hanke toteutetaan ydinvoima-alan vastuullisuus- ja turvallisuusvaatimusten mukaisesti, sanoo Posiva Solutionsin toimitusjohtaja Mika Pohjonen tiedotteessa.

Sopimus ei kata ydinjätteen loppusijoitusta

Posivan toimitusjohtaja Janne Mokka kertoo, että Posiva Solutionsin sopimus Fennovoiman kanssa ei kuitenkaan sisällä Fennovoiman ydinpolttoaineen sijoittamista ydinjätteen loppusijoituspaikkaan Onkaloon.

Olkiluotoon loppusijoituslaitosta rakentava Posiva ja Pyhäjoelle ydinvoimalaitosta rakentava Fennovoima ovat kiistelleet ydinjätteen loppusijoituksesta. Posiva on sanonut, että se ei avaa luolastoa muille kuin omistajayhtiöilleen Teollisuuden Voimalle ja Fortumille.

Tiedotteessaan Posiva kertoo keskittyvänsä omistajiensa Olkiluodon ja Loviisan voimalaitosten polttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamiseen.

Valtio on patistanut Fennovoimaa ja Posivaa yhteistyöhön loppusijoituksesta. Elinkeinoministeri Olli Rehn piti aamupäivällä tiedotustilaisuuden, jossa kertoi olevansa tyytyväinen nyt solmittuun sopimukseen.

– Yhteistyön myötä Posivan osaamista voidaan hyödyntää Fennovoiman loppusijoitushankkeessa, Rehn sanoi.

Fennovoima esitti arvionsa loppusijoituksesta

Fennovoima esitti määräajassa, eli ennen kesäkuun loppua, suunnitelmansa siitä, miten se aikoo loppusijoittaa ydinjätteet. Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo, että Fennovoima on valinnut kaksi vaihtoehtoista loppusijoituspaikkakuntaa: Pyhäjoen ja Eurajoen.

Fennovoima ja Posiva tutkivat yhteistyössä Fennovoiman oman loppusijoituslaitoksen rakentamisesta ja käytöstä aiheutuvia vaikutuksia ympäristölle.

Fennovoima ilmoitti, että se valitsee loppusijoituspaikan 2040-luvulla. Rehn luottaa siihen, että yhteistyö kehittyy edelleen loppusijoitussuunnitelmien edetessä.

Valtiolla on mahdollisuus pakottaa yhtiöt jätehuoltoyhteistyöhön ydinenergialain nojalla.

– Koska yhtiöt pääsivät keskenään sopimukseen yhteistyöstä, ministeriö ei nähnyt ajankohtaiseksi käyttää pakottamispykälää tässä vaiheessa, Rehn totesi.

Lue seuraavaksi