1. yle.fi
  2. Uutiset

Hotellista ja isosta kauppakeskuksesta valmistui vain pohja – kunnanjohtaja: "Kyllä tämä ilman muuta on surullinen näky"

Ison ostoskeskushankkeen peruuntuminen Vaalimaalla koettelee pikkukunnan kärsivällisyyttä. Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho luottaa kuitenkin siihen, että itärajan lähellä sijaitseva liikealue löytää jatkajansa. Esimerkiksi SRV Yhtiöt rakentaa kauppakeskuksia kasvukeskuksiin, eikä ole kiinnostunut Vaalimaasta.

Kotimaan uutiset
Vaalimaa Shopping Centerin perustukset.
Petri Lassheikki / Yle

Vaalimaa Shopping Center Oy:n suunnitelmista rakentaa 9-kerroksinen hotelli ja suuri kauppakeskus on jäljellä enää muisto.

Perustusten lisäksi maan alle on tehty parkkihallin aihio.

Kyllä tämä ilman muuta on surullinen näky.

Osmo Havuaho

– Kyllä tämä ilman muuta on surullinen näky. Iso hanke on jäänyt kesken, paljon rahaa on sijoitettu ja tässä ollaan, sanoo Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho.

Kunnanhallitus on hiljattain päättänyt irtisanoa vuokrasopimuksen Vaalimaa Shopping Center Oy:n kanssa, koska yhtiöllä on rästissä runsaan 80 000 euron vuokramaksut.

Vaikka kaikkia vuokratuloja kunta ei ole saanutkaan, niin tappiolle se ei ole jäänyt kesken jääneessä hankkeessa.

– Pietarilaiset liikemiehet maksoivat allekirjoituspalkkiona liki 2,4 miljoonaa euroa ja vuokratuloakin on tullut viime syksyyn asti. Nämä tulot kattavat kunnallistekniikkaan menneet rahat, sanoo Havuaho.

Jatkaja haussa

Monta sataa metriä pitkälle alueelle oli tarkoitus tulla useita kymmeniä tuhansia kerrosneliöitä liiketilaa.

Kunnanjohtaja mainostaa aluetta edelleen yhdeksi Vaalimaan parhaista.

– Uskon vakaasti, että hanke saa jatkajansa aikanansa. Joitakin tiedusteluja on ollut, sanoo Osmo Havuaho.

SRV Yhtiöt oli kiinnostunut rakentamaan kauppakeskuksen Vaalimaalle muutama vuosi sitten, mutta nyt tilanne näyttää toisenlaiselta.

– Emme ole tutkineet Vaalimaan nykyistä tilannetta. Vaalimaa on strategisen fokuksemme ulkopuolella, sanoo asiakkuusjohtaja Toni Kankare SRV Yhtiöt Oyj:stä.

Kankareen mukaan kauppakeskusten rakentaminen keskittyy kasvukeskuksiin eli pääkaupunkiseudun lisäksi Jyväskylään, Ouluun, Tampereelle ja Turkuun.

Venäläisten ostosmatkailun varaan laskemisellakin on hänen mukaansa rajansa.

Suomessa Venäjän kriisin seurauksena on opittu, että yhtäkään hanketta ei voi laskea vain turismin varaan.

Toni Kankare

– Suomessa Venäjän kriisin seurauksena on opittu, että yhtäkään hanketta ei voi laskea vain turismin varaan. Paikallinen ostovoima pitää olla tasolla, että se kantaa hankkeen. Plussaa tulee sitten turismista, miettii Kankare.

Pelkän venäläismatkailijan varaan ei voi laskea

Kaakkois-Suomessa on havaittu venäläisturistien vähentyminen. Alkuvuonna kaakkoissuomalaisilla raja-asemilla venäläisten matkustusmäärät ovat pudonneet 15 prosenttia viime vuodesta.

– Öljyn hinnan kehitys ja ruplan kurssi vaikuttavat matkailuvirtoihin, kertoo toimitusjohtaja Pasi Nurkka Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:stä.

Nurkka muistuttaa, että ostosmatkailu on kuitenkin edelleen merkittävin syy, miksi venäläiset Suomeen tulevat.

– Hyvän etäisyyden päässä olevat ostoskeskukset vetävät. Vaalimaa on haastava, kun paljon on yhden kortin eli venäläisten varassa. Esimerkiksi Lappeenrannassa paikallinen asukasvirta tuo enemmän ostovoimaa kuin Virolahdella.

Vaalimaa ei luovuta

Vaikka kauppakeskustyömaalla on nyt hiljaiseloa, niin Vaalimaalla muut hankkeet etenevät.

Rekkaparkki- ja moottorityömaa työllistävät kunnanjohtajan laskujen mukaan yhteensä noin 650 työntekijää. Se on paljon, sillä kunnassa on normaalisti noin 1300 työpaikkaa.

– Se näkyy lounasravintoloissa ja päivittäistavarakaupassa, iloitsee Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho.

Havuaho listaa myös, että esimerkiksi kalakaupan, ravintolan ja jalostustilan yhdistelmän Fish Trading Center on määrä aloittaa toimintansa kesäkuun lopulla.

Myös Zsar Outlet -keskus etenee, vaikkei alkuperäisessä aikataulussaan. Apollo-kauppakeskuksen kaavoitus on tarkoitus käynnistää puolestaan syksyllä.

– Viime vuodet ovat olleet vaikeita, mutta eteenpäin mennään, päättää Havuaho.

Lue seuraavaksi