Levy julki joukkorahoituksella – mesenointi on artistille uusi mahdollisuus

Joukkorahoitusta hyödynnetään entistä useammin muun muassa erilaisissa kulttuurihankkeissa, kuten levynteossa. Musiikin julkaiseminen on digitalisaation myötä mullistunut eivätkä artistit välttämättä tarvitse suurta levy-yhtiötä turvakseen.

Kuva: Tero Vihavainen

Oulussa asuva laulunopettaja Inga Söder toteuttaa pitkäaikaista unelmaansa itsensä näköisestä levystä myymällä sitä etukäteen eli mesenoimalla.

Tässä rahoitusmallissa kuluttaja voi etukäteen päättää, tilaako levystä halvimman digitaalisen kopion, kun se valmistuu, vai haluaako valmiin albumin kotiinsa nimikirjoituksella.

Mesenointi mahdollistaa myös firmojen suuremmat satsaukset artistiin etukäteen.

Inga Söder kuuli rahoitustavasta muusikkotuttaviltaan, mutta epäilee sen olevan vielä melko harvinaista.

– Kokemukseni on, että ihmiset eivät vielä hirveästi tiedä, mitä mesenoiminen tarkoittaa.

Digitalisaation myötä musiikin julkaiseminen on ollut jo pidemmän aikaa murroksessa, mistä Söderin mielestä uudet rahoitustavat myös kertovat.

– Tämä on yksi esimerkki siitä muutoksesta. Musiikin julkaiseminenkin alkaa olla tämmöstä aika omatoimista, Söder toteaa.

Ei riittävän myyvää musiikkia

Mesenaatti-joukkorahoituspalveluja tarjoavan yrityksen tuottaja Tanja Jänicke kertoo, että joukkorahoituksen käyttö on vakiintunut jo muualla Suomessa ja Lappiinkin se on rantautumassa.

– Yhä useampi muusikko tekee joukkorahoituksen avulla levyn. Kun joukkorahoituspalveluja aukesi, niin muusikot olivat ensimmäisiä, jotka tulivat tämän palvelun piiriin, Jänicke kertoo.

– Se varmaan johtui meneillään olevasta musiikin julkaisukriisistä ja kovasta tahdosta löytää uusia ansaintamalleja, Jänicke jatkaa.

Rahoittajaksi voivat ryhtyä yritykset, yhteisöt ja yksityiset ihmiset. Muusikot eivät välttämättä halua perinteisen levy-yhtiön määrättäväksi, ja silloin joukkorahoitus on keino saada tehdä omantyylistä musiikkia.

– On muusikoita, jotka eivät välttämättä edes saisi levytyssopimuksia. Se ei tarkoita sitä, että he eivät olisi laadukkaita muusikoita. Ehkä musiikki on sellaista, että levy-yhtiöt uskovat, ettei se myy riittävästi.