Perinteinen punavalkoinen koho voi jopa karkottaa kalat – onkimisessa tarvitaan tuuria ja tietoa

Onginta kuuluu usean suomalaisen kesätraditioihin. Joillekin kyseessä on pitkäaikainen harrastus, kun toiset taas kokeilevat kalaonneaan ongellla hieman leikkimielisemmin. Perinteiseen ongintaan ei tarvita kalastuslupaa, mutta miten perinteinen onginta määritellään ja millä tavoin kala nappaa koukkuun parhaiten?

Kotimaa
Mato-onkija Kyrönjoen rannassa
Rehevät matalikot ovat oivallinen paikka mato-onkimiseenValtteri Välimäki/Yle

Monille kalamiehille ja -naisille onginta saattaa jännittävyydessään olla koko suven kohokohta. Kesäinen mökkireissu saattaa huipentua esimerkiksi itse pyydystettyyn haukeen tai ahveneen. Onginnan lopputulos on paljolti kiinni tuurista, mutta kalan saamiseen voi vaikuttaa myös omilla taidoillaan ja tiedoillaan.

Jaana Vetikko Suomen Vapaa-ajan Kalastajien keskusjärjestöstä kertoo, että perinteiseksi onginnaksi määritellään onkiminen kelattomalla vavalla, apuna siima, koho ja koukku sekä luonnollinen, ei-keinotekoinen syötti. Tavanomaisimmin syöttinä käytetään kastematoa, mutta syötiksi kelpaavat yhtä lailla muutkin pieneliöt ja myös pienemmät kalat.

Matoja kotikompostissa
Madot viihtyvät komposteissaValtteri Välimäki / Yle

Elävä syötti kalan nappaa

Kastemato on onginnassa hyvin yleinen syötti, koska sen haju ja liikehdintä houkuttelevat kaloja puoleensa.

– Ylipäätään elävä syötti on aina normaalisti keinotekoista parempi, painottaa Vetikko.

Eri kokoisten kastematolajikkeiden ohella kelpo syöttejä ovat myös surviaisen ja kärpäsen toukat. Sopivan syötin valinta riippuu siitä, millaisia kaloja yritetään pyydystää.

– Jos kalapaikalta tiedetään nousseen esimerkiksi lahnaa, kannattaa käyttää isompaa kastematoa. Särjen ja ahvenen pyyntiin käy taas hyvin vaikkapa pienempi lehtimato tai lehtimatonippu.

Matoja löytyy helposti esimerkiksi lehtikomposteista tai sateen jälkeen maan päälle nousseina. Nykyisin matoja ja toukkia myydään myös isommissa marketeissa sekä kalastustarvikeliikkeissä.

Perinteinen punavalkoinen ongenkoho
Perinteisestä punavalkoisesta kohosta saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyäValtteri Välimäki/Yle

Matojen ja toukkien säilytyksessä on tärkeää, että niiden lämpötila ei pääsisi suuresti vaihtelemaan. Tasaisen viileässä säilytettynä ne voivat pysyä hengissä jopa pari viikkoa. Kotona niitä voi säilöä esimerkiksi kellarissa tai kylmäkaapissa ja kalaan lähtiessä ne voi laittaa vaikkapa kylmälaukkuun, neuvoo Vetikko.

Unohda punavalkoinen koho

Mikäli tavoitteena on saada kunnon kalansaalis, Vetikko kehottaa panostamaan välineisiin. Hän korostaa etenkin kohon ja koukun merkitystä.

– Punavalkoiset kohot, joita saa huoltoasemilta puolentoista euron hintaan, todennäköisesti vain pelästyttävät kalat tiehensä. Mieluummin kannattaa hankkia solakan mallisia kilpaonkikohoja, joissa veden vastus on pienempi. Solakka koho uppoaa helpommin pinnan alle, kun kala käy kiskaisemassa syöttiä. Tällöin kala ei hylkää syöttiä yhtä helposti, kuin tuntiessa suuremman kohon vastuksen.

Laituri Kyrönjoen rannalla
Laiturilta onkiminen käy vaivattomastiValtteri Välimäki/Yle

Toinen satunnaiskalastajan yleisimmistä kompastuskivistä on koukku. Mikäli kalastetaan pientä kalaa, ei koukku saa olla liian suuri, jotta se mahtuu kalan suuhun. Koukun tulee olla myös mahdollisimman terävä.

"Kyllä itse pyydetty on aina itse pyydetty"

Niin sanottu mato-onginta onnistuu yhtä lailla ulko- ja sisävesillä niin rannalla kuin veneessäkin. Parhaita kalapaikkoja ovat alueet, jotka tarjoavat kaloille suojaa.

– Virtaukset, karikot, kapeat salmet, kasvustojen reunamat, aallonmurtajat ja ihan vaikkapa mökkilaiturin vierusta saattaa olla hyvinkin toimiva kala-apaja, ynnää Vetikko.

Liian syviin vesiin ei mato-onkijan kuitenkaan ole syytä mennä, sillä mato-ongessa siima on vain vavan mittainen.

– Jos haluaa onkia syvempää on syytä vaihtaa välinettä, tällöin tulee kuitenkin olla kalastusluvat kunnossa.

Kuha rantakivellä.
Kuha rantakivikossaArja Lento / Yle

Jaana Vetikko kannustaa lähtemään rohkeasti onkimaan.

– Virittäkää onki kohdilleen ja käsitelkää saalis oikein heti sen saatuanne. Kun tuore kala tainnutetaan ja verestetään suoraan pyynnin jälkeen,saadaan paras mahdollinen lopputulos. Kyllä itse pyydetty on aina itse pyydetty.