Lenita Toivakalla autoetu yrityksestä – “Lähtökohtaisesti peiteltyä osinkoa”

Väistyvä ministeri on nauttinut autoetua yrityksestä, jonka “operatiiviseen toimintaan” hän ei osallistu. Lain mukaan tällainen etu on yleensä peiteltyä osinkoa eli veronkiertoa.

politiikka
Lenita Toivakka
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.Yle

Väistyvä ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) ja hänen miehensä Jukka Toivakka vahvistivat perjantaina Ylelle Lenita Toivakan nauttineen autoetua heidän yhdessä omistamastaan CM-Toivakka -yhtiöstä 1990-luvun alusta asti, vaikka hän ei työskentele yrityksessä.

Lenita Toivakka kertoo edun perustuneen hänen asemaansa yhtiön omistajana. Hän omistaa kaksi prosenttia yhtiöstä ja hänen miehensä ja lapsensa loput. Hän on ministerin sidonnaisuusilmoituksessa kertonut autoedustaan.

Lenita Toivakka ei ole kertomansa mukaan osallistunut yhtiön operatiiviseen toimintaan. Hallituksen jäsenenäkään hän ei ole toiminut vuoden 2008 jälkeen.

– Lenita Toivakka on CM-Toivakka Oy:n omistajayrittäjä, joka ei tällä hetkellä osallistu yhtiön operatiiviseen toimintaan kansanedustajatyönsä takia, Jukka Toivakka selvitti sähköpostitse maanantaina.

Verolainsäädännön mukaan autoetu on palkkaa ja sitä voidaan maksaa ainoastaan korvauksena yhtiön hyväksi tehdystä työstä. Muussa tapauksessa omistajalle annettu autoetu on lain mukaan peiteltyä osinkoa.

Peitelty osinko on veronkiertoa

Peitellyllä osingolla kierretään veroja siten, että yhtiö vähentää edun verotuksessa yhtiön kuluina. Näin ainoastaan edun saaja maksaa edusta veron. Näin Lenita Toivakka kertoo toimineensa.

Lain mukaan osingonjaon pitää tapahtua siten, että yhtiö maksaa voitoistaan verot, jonka jälkeen voidaan maksaa osinkoa, josta saaja puolestaan maksaa osinkoveron.

Verohallinto ei voi ottaa salassapitosäännösten vuoksi ottaa kantaa yksittäistapauksiin. Ylitarkastaja Petri Manninen sanoo kuitenkin, että yrityksen omistajalle maksettu etu, joka ei ole korvausta yhtiön hyväksi tehdystä työstä ei voi olla myöskään yritykselle vähennyskelpoinen.

– Omistajalle tällä tavalla annettu etu, joka ei ole korvausta yhtiön hyväksi tehdystä työstä, on lähtökohtaisesti aina peiteltyä osinkoa, Manninen sanoo.

Toivakka: “Verottaja ei ole puuttunut”

Autoetu ei aina edellytä työsuhdetta. Sen pitää kuitenkin olla korvausta saman vuonna yhtiön hyväksi tehdystä työstä.

– Arvioinnissa on keskeistä se, onko etu korvausta sellaisesta työstä, josta ulkopuoliselle olisi maksettu jotakin, Manninen selittää.

Jukka Toivakka toteaa, ettei verottaja ole puuttunut Lenita Toivakan autoetuun, vaikka yhtiö on vähentänyt Lenita Toivakan auton kulut verotuksessaan. Tämä voi johtua siitä, että asiaa ei ole koskaan tarkastettu.

Mannisen mukaan verotarkastuksia tehdään vain osaan yrityksistä, mutta Manninen ei ota kantaa Toivakan tapaukseen.

– Yrityksiämme on verotarkastettu Lenitan kansanedustaja-aikana, Jukka Toivakka kertoo sähköpostitse.

Kysyttäessä, onko autoedun tarjoamassa CM-Toivakassa tehty verotarkastus, hän kuitenkin jättää vastaamatta.