Alan Miehet kunnostivat Karihaaran torin

AM Karihaara on kunnostanut Karihaaran toria uuteen kukoistukseen. AM tarkoittaa "Alan Miehet" ja tähän viralliseen yhdistykseen kuuluu lähes 150 jäsentä ympäri Suomen.

kahvi
AM Karihaaran jäseniä aamukahveilla
Jari Vesa / Yle

Sahansaarentien ja Tornionkadun risteyksessä sijaitsevan torin näyttämön suojissa kokoontuu aamukahville kesäisin kymmeniä miehiä, joskus jokunen nainenkin.

– Joku tuo kahvia, toinen pullaa. Joka aamu on pöytä koreana ja porukkaa on jo aamuseitsemältä. Joskus aiemminkin, kertoo torin puuhamiehiin kuuluva, rahastonhoitaja ja logistiikkapäällikkö Lauri "Lape" Juntura.

AM Karihaara perustettiin kun entisistä karihaaralaisista koostuva porukka huomasi torin rapistuvan ja keräävän epämääräistä porukkaa.

– Me ostettiin tämä rakennus yhdistykselle. Ollaan kunnostettu katto, maalattu seinät ja laitettu varastosta pikkumuotoista keittiötä. Kaappeja on saatu lahjoituksena. Jääkapista ja keittolevystä jouduttiin vähän maksamaan. Vielä kun saadaan vähän kukkiakin tänne niin hyvältä näyttää, Lape listaa.

"Jutut lämmittää jos kesäpakkanen yllättää"

Juttu lentää ja nauru raikaa kun aamukahviporukka kokoontuu. Välillä ilmoille paiskotaan tietokilpailukysymyksiä - yleensä urheiluun liittyviä.

Lauri Juntura ja Erkki Mankki Karihaaran torin varastossa
Lape Juntura esittelee onnellisena torin yhdistettyä varasto-keittiötä. AM Karihaaran tiedotuspäällikkö Erkki Mankki myhäilee takana.Jari Vesa / Yle

– Mitkään jutusteluaiheet eivät ole kiellettyjä. Välillä on hyväkin jos jutut vähän kuumenee, varsinkin jos kesäpakkanen yllättää. Täällä kuulee aamun uutiset ja PS Kemin päivän kunnon, paljastaa "AM-aktivisti" ja tapahtumapäällikkö Mikko Kemppainen.

– Ei tartte olla karihaaralainen jos haluaa jäseneksi. Meillä on jäseniä ympäri Suomen. Tänne saa tulla myymään omia tuotteita kirppariperiaattella vaikka joka päivä. Sähköäkin löytyy tarvittaessa.

– Ja heinäkuun 2. päivä meillä on viralliset avajaiset, jossa on monenlaista ohjelmaa, Lape Juntura huikkaa lopuksi suu täynnä sokerimunkkia.