1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Voita pelko pienin askelin: "Ei kannata mennä ääripäästä toiseen"

Joku pelkää korkeita paikkoja, toinen ahtaita. Joillakin pelot tulevat esiin vasta iän kasvaessa. Toiset hallitsevat ne muita paremmin. Sen taidon voi myös oppia. Psykologi Minna Martin neuvoo etenemään pienin askelin.

Kuva: YLE

Pelon voittaminen voi tuntua hypyltä kohti tuntematonta. Vaikka laastari neuvotaan repäisemään haavan päältä nopeasti, ei pelkoja kannata välttämättä lähestyä yhtä rajuin keinoin.

– Ei kannata mennä ääripäästä toiseen. Jos vaatii itseltään liikaa, voi syntyä traumaattinen kokemus, psykologi ja psykoterapeutti Minna Martin ohjeistaa.

Pelot kasvavat välttelemällä

Ohjeet tulevat vakuuttavasta suusta. Minna Martin on valittu vuoden 2015 psykologiksi. Hän on vakuuttunut siitä, että pelkoja vastaan kannattaa taistella.

– Jos ihmisellä on pelkoja, jotka häiritsevät elämää, kannattaa ne kohdata. Niiden vältteleminen useimmiten vain kasvattaa ja lisää pelkoja.

Haasteista ei kannata tehdä liian suuria. Niiden ottamiseen pitää olla valmis.

– Askelmissa pitää olla jonkin verran haastetta, mutta ne eivät saa olla liiallisia. Niissä joutuu voittamaan itsensä, mutta mihinkään ylivoimaiseen tai vaaralliseen ei kannata ryhtyä

Siedätystä pienin askelin

Pelkojen kohtaaminen alkaa Minna Martinin mukaan helpoiten mielikuvaharjoitusten tekemisellä.

– Itsensä voi kuvitella esimerkiksi johonkin korkeaan paikkaan. Samalla voi miettiä keinoja itsensä rauhoittelemiseen tilanteessa. Sitten voi alkaa altistaa itseään tilanteelle menemällä vaikkapa kerrostaloon tai kiipeämällä johonkin. Suosittelen pienten siedättävien askelten ottamista matkan varrella.

Kaikki pelkäävät jotain

Osa peloista menee ohi itsestään, osa vaatii käsittelyä. Minna Martin uskoo, että kaikki pelkäävät elämänsä aikana jotain.

– Keski-ikäinen pelkää yleensä eri asioita kuin pikkulapsi tai vanhus. Pelot muuttavat tavallaan muotoaan. Elämänkokemus tuo meille tietoisuuden uusista pelon mahdollisuuksista. Niiden voittaminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta useimmiten onnistuu.