1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brexit-äänestyksen tuloksesta uumoillaan tiukkaa – vaalitarkkailijoiden pukeutumiseenkin ohjeet

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa työskentelevä Johannes Koskinen sanoo brittiläisten väsyneen asiantuntijoiden vuolaisiin selittelyihin. Unionin syyksi lasketaan paljon syntejä, mutta hyvät puolet ovat jääneet ehkä varjoon, arvioi Koskinen. Vaalitarkkailijana Lontooseen lähtenyt Päivi Räsänen puolestaan kertoo äänestyspäivän olevan kiireinen aamusta iltamyöhään.

Kuva: Laurent Dubrule / EPA

Entinen oikeusministeri, kansanedustaja Johannes Koskinen työskentelee Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankissa Lontoossa. Hän kertoo, että historiallinen kansanäänestys näkyy katukuvassa yllättävän vähän.

– Jos tilannetta vertaa 22 vuoden takaiseen EU-äänestykseen Suomessa, pidän tätä hiukan yllättävänäkin. Julkinen keskustelu on urautunut inttämiseksi, eivätkä kansalaiset aina jaksa uskoa eri asiantuntijoiden vakuuttelua. Eräänlainen eliitin vastainen kansannousu on suurelta osin Brexit-suosion takana, kertoo Johannes Koskinen Lontoosta.

Kuva: Tiina Kokko / Yle

Joutuvatko kansalaiset tekemään päätökseen liian värittyneillä tiedoilla?

– Täällä keltaisen lehdistön rooli on vahva, ja miljoonapainoksina ilmestyvät lehdet ovat selvästi ottaneet kantaa Brexitin puolesta. Vuosia lehdistössä jatkunut EU:n kritisointi on muokannut yleistä mielipidettä, vaikka esimerkiksi talousluvut ovat osoittaneet myös selkeitä hyötyjä, sanoo Koskinen.

Unionia syytetään monesta

Maahanmuuttoon liittyvällä keskustelulla on suuri osa Brexitissä.

– Osittain on annettu kuva, että maahanmuuttoon liittyvät ongelmat johtuvat Euroopan unionista. Täytyisi muistaa kuinka paljon maahanmuuttajat ovat hyödyttäneet Britannian talouselämää. Kansa ei kuitenkaan tätä näin miellä, koska monet työpaikat ovat olleet uhattuna.

Johannes Koskinen ei lähde arvailemaan, kuinka kansanäänestyksessä käy, mutta mieltää tilanteen täpäräksi.

– Tämä äänestys menee hyvin tiukaksi, mutta äänestysvilkkauskin ratkaisee, kuinka sitovana äänestystä pidetään. Vuosikausien neuvottelut ja ennalta-arvaamattomat talousvaikutukset ovat edessä kuitenkin. Parlamentin tasolle jää päätettäväksi hyvin paljon.

Vaalitarkkailijana Britanniassa

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja entinen sisäministeri Päivi Räsänen kuuluu kuuden hengen delegaatioon, joka osallistuu vaalitarkkailuun.

– Ennen vaalipäivää on ollut hyvin tiivis ohjelma. Olemme kuulleet vaalijärjestelyistä, äänestyspäivän ohjelmasta ja kuulleet eri edustajien näkemyksiä tilanteesta. Äänestyspäivänä seuraamme tapahtumia äänestys- ja ääntenlaskupaikoilla aamukuudesta yömyöhään saakka, kertoo Päivi Räsänen Lontoosta.

Vaalitarkkailijat on jaettu eri äänestysalueille. Räsäsen alueeseen kuuluu kymmenen eri äänestyspaikkaa.

Päivi Räsänen Kuva: Tiina Kokko / Yle

– Tunnelma on aika tiivis, ja vaikuttaa siltä että kansa on jakautunut kahtia. Täällä on useita surmatun Jo Coxin muistoa kunnioittavia muistopaikkoja ja paljon keskustellaan myös surmatyön vaikutuksista äänestykseen, kertoo Räsänen.

Britannian oikukas sää saattaa myös näytellä roolia historiallisena päivänä.

– Äänestyspäiväksi on luvattu sadetta ja nyt pelätään sen vaikuttavan äänestysaktiivisuuteen. On mahdollista, että se vaikuttaa EU-kannattajien leiriin, koska siellä on enemmän epävarmempia äänestäjiä, sanoo Päivi Räsänen.

Varmaa tulosta on vaikea spekuloida

Räsänen pitää luotettavaa vaalitulosta ehdottoman tärkeänä myös siksi, että äänestyksestä ennakoidaan hyvin tasaista.

– Ihmisten täytyy pystyä luottamaan vaalitulokseen, ja hyvin huolellisesti tähän myös suhtaudutaan. Saimme etukäteen listan asioista, joita tarkkailemme. Äänestysuurnien täytyy olla tyhjiä, äänestyspaikkojen esteettömiä ja äänestämisen rekisteröitymisessä ei saa tulla ongelmia. Itseäni kiinnostavat erityisesti turvallisuusjärjestelyt, koska Lontooseen voisi kohdistua terroriuhkaa ilman äänestystäkin, listaa vaalitarkkailijana toimiva Päivi Räsänen.

Puolueettomuuden varmistaminen näkyy jopa pukeutumisessa.

– Saimme etukäteen listan väreistä, joita ei saa pukea päälle. Eri ryhmittymillä on omat tunnusvärit, joten on tärkeää, että vaalitarkkailijoilla tai vaalien toimitsijoilla ei ole tämänvärisiä vaatteita päällä, kertoo Päivi Räsänen Lontoosta.