Varkauden viilupuulla lupaava startti: Helsingin Jätkäsaaren puukaupunkihanke asiakkaaksi

Stora Enso on saanut ensimmäiset tuotteet ulos Varkauteen rakennetusta 43 miljoonan euron viilupuulinjasta. Yksi ensimmäisistä kohteista on rakennusyhtiö SRV:n puukaupunkiprojekti Helsingissä.

talous
Havainnekuva Jätkäsaaren Wood City -hankkeesta.
Rakennusyhtiö SRV

Stora Enson uusi viilupuulaitos on aloittanut tuotannon Varkaudessa. Sen ensimmäiset asiakastoimitukset on tehty ja yhtiön mukaan tilauksia riittää.

Syksyllä Varkaudesta toimitetaan viilupuuta Helsinkiin rakennusyhtiö SRV:n mittavaan puukaupunkiprojektiin. Kolmessa vaiheessa toteutettava Wood City -hanke käsittää kaikkiaan lähes 20 000 neliötä asuin-, toimisto- ja hotellirakentamista.

Aiheesta viime viikolla kirjoittaneen Rakennuslehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) kaikista rakennuksista tulee 8-kerroksisia. Aiemmin Suomessa ei ole toteutettu näin korkeita puisia rakennuksia.

Varkauden puutuoteyksikön johtaja Jaakko Huovinen sanoo Ylelle, että suuressa hankkeessa on tarkoitus käyttää kotimaista puumateriaalia eri muodoissaan.

– Saamme näin toimitettua hyvää materiaalia ja raaka-ainetta.

Tehtaalla työskentelee lähes 70 ihmistä, urakoitsijat työllistävät lisäksi 20 henkilöä ja työvoimavaikutukset puunkorjuussa ja kuljetusketjussa ovat pian 150 henkilötyövuotta. Henkilöstöä tehtaalle aiotaan myös palkata lisää. Stora Enso on investoinut tehtaaseen 43 miljoonaa euroa.

Painoonsa suhteutettuna LVL-levyt ovat terästäkin vahvempia. LVL-levyt ovat sorvaustekniikalla tehtyjä puisia rakennuselementtejä, niissä on liimattu yhteen useita ohuita viiluja.

Viilupuuratkaisuja pystytään yhdistämään sahatavaratuotteiden ja jo olemassa olevien CLT-tuotteiden kanssa, kertoo Stora Enson puuliiketoiminnasta vastaava johtaja Jari Suominen. CLT-tuotteet ovat ristiin liimattuja puuelementtejä. Niistä tehdään korkeita kerrostaloja muun muassa Norjassa ja Isossa-Britanniassa.

Suominen kertoo, että Stora Enso on aktiivisesti kehittänyt erilaisia ratkaisuja puurakentamiseen viime vuosina ja Varkauden LVL-tehdas on tästä hyvä esimerkki. Siitä ennakoidaan myös vahvaa vientituotetta. Kaikkiaan Stora Ensolla on parikymmentä puutuoteyksikköä kymmenessä eri maassa.