Viisi tulivuorta, jotka ovat Islannin Heklaa vaarallisempia

Pahinta tuhoa voivat aiheuttaa tulivuoret, jotka sijaitsevat lähellä asutuskeskuksia. Lähiseutujen asukkaita uhkaavat etenkin kuumat tuhkapilvet ja maanvyöryt.

tiede
Jatkuvasti purkautuva Popocatépetl-tulivuori kohoaa Pueblan kaupugin ylle Meksikossa.
Jatkuvasti purkautuva Popocatépetl-tulivuori kohoaa Pueblan kaupugin ylle Meksikossa.Francisco Guasco / EPA

Alkuviikosta uutisoitiin Islannin Hekla-tulivuoresta, joka uhkaa purkautua hetkenä minä hyvänsä.

Tutkijoiden mielestä vaarallisimpia tulivuoria ovat kuitenkin ne, jotka voivat purkautua räjähdysmäisesti ja lähellä asutuskeskuksia. Yle listasi esimerkkejä vaarallisista tulivuorista.

1. Vesuvius, Italia

Yli kolmen miljoonan asukkaan Napoli sijaitsee Vesuviuksen juurella Etelä-Italiassa.
Yli kolmen miljoonan asukkaan Napoli sijaitsee Vesuviuksen juurella Etelä-Italiassa.Ciro Fusco / EPA

Vesuviuksen kraatterit sijaitsevat vain 12 kilometrin päässä kolmen miljoonan asukkaan Napolin keskustasta.Kuumat tuhkapilvet taittaisivat tämän matkan (siirryt toiseen palveluun)noin kahdessa ja puolessa minuutissa.

Vesuvius purkautui kolme kertaa 1900-luvulla, viimeksi vuonna 1944. Tämänhetkinen hiljainen jakso on ollut poikkeuksellisen pitkä.

Aikaisempina vuosisatoina tulivuori on purkautunut aina räjähdysmäisesti pitkän rauhallisen ajanjakson jälkeen tappaen tuhansia ihmisiä. Tunnetuin purkaus tapahtui vuonna 79, kun Vesuvius hautasi alleen Pompejin ja Herculaneumin kaupungit.

Italian viranomaiset ovat varautuneet evakuoimaan (siirryt toiseen palveluun) 600 000 ihmistä 72 tunnin kuluessa, jos merkkejä suuren purkauksen uhkasta havaitaan. Myös suunnitelma peräti 2,5 miljoonan asukkaan evakuoimisesta on tehty.

2. Sakurajima, Japani

Ydinvoiman vastustajat osoittivat mieltään Sendain ydinvoimalan käynnistämistä vastaan elokuussa 2013. Voimala sijaitsee 50 kilometrin päässä Sakurajiman tulivuoresta.
Ydinvoiman vastustajat osoittivat mieltään Sendain ydinvoimalan käynnistämistä vastaan elokuussa 2013. Voimala sijaitsee 50 kilometrin päässä Sakurajiman tulivuoresta.Franck Robichon / EPA

Sakurajiman tulivuori Kyūshūn saarella eteläisessä Japanissa onhyvin aktiivinen tulivuori (siirryt toiseen palveluun), jonka kraatterissa räjähtelee päivittäin pieniä purkauksia. Sakurajimalla on tapana purkautua myös laajamittaisesti ja räjähdysmäisesti, viimeksi vuonna 2013.

Noin 600 000 asukkaan Kagoshiman kaupunki on vain kahdeksan kilometrin päässä tulivuoresta. Viime elokuussa viranomaiset käskivät (siirryt toiseen palveluun) vuoren lähistöllä asuvia varautumaan evakuointiin, mutta hälytys osoittautui vääräksi.

Sakurajima sijaitsee vain 50 kilometrin päässä Sendain ydinvoimalasta, joka käynnistettiin uudelleen viime vuonna. Ydinvoiman vastustajien mielestä tulivuori on uhka voimalan turvallisuudelle.

3. Merapi, Indonesia

Pelastustyöntekijät siirsivät Merapin tulivuorenpurkauksen uhria Jaavalla Indonesiassa marraskuussa 2010.
Pelastustyöntekijät siirsivät Merapin tulivuorenpurkauksen uhria Jaavalla Indonesiassa marraskuussa 2010.Adi Weda / EPA

Merapi on Indonesian aktiivisin tulivuori. Se kohoaa Jaavan saaren keskiosissa noin 30 kilometrin päässä Yogyakartan kaupungista, jossa asuu lähes 400 000 ihmistä. Jaava on maailman tiheimmin asuttuja alueita.

Merapi purkautuu noin 5–10 vuoden välein (siirryt toiseen palveluun) ja tunnetaan sen rinteitä alas syöksyvistä tulikuumista tuhkapilvistä.

Loka-marraskuussa 2010 sarja purkauksia Merapilla vaati yli 350 ihmisen hengen. Lähes 400 000 ihmistä (siirryt toiseen palveluun) joutui jättämään kotinsa, ja ilmakehään syöksynyt tuhka sekoitti lentoliikennettä Jaavan yläpuolella.

4. Popocatépetl, Meksiko

Meksikossa sijaitsevasta Popocatépetlin tulivuoresta purkautui laavaa kesäkuussa 2013.
Meksikossa sijaitsevasta Popocatépetlin tulivuoresta purkautui laavaa kesäkuussa 2013.Francisco Guasco / EPA

Meksikon korkein tulivuori Popocatépetl on aktivoitunut viime päivinä. Sunnuntaina se päästi ilmaankolme kilometriä korkean tuhkapilven. (siirryt toiseen palveluun)Vuori on ollut enemmän tai vähemmän aktiivinen vuodesta 1994, jolloin sen pitkä hiljainen jakso päättyi.

Popocatépetl sijaitsee 70 kilometrin päässä maan pääkaupungista Méxicosta, joka on läntisen pallonpuoliskon suurin kaupunki yli 20 miljoonalla asukkaallaan. Vuoren uskotaan purkautuvan voimalla 2 000–3 000 vuoden välein. (siirryt toiseen palveluun) Edellinen tällainen purkaus oli 800-luvulla.

Tulivuoren laukaisemat mutavyöryt ovat kuitenkin tutkijoiden mukaan välittömämpi uhka. Arkeologit ovat löytäneet merkkejä peräti 11 000 vuotta sitten tapahtuneista mutavyöryistä, jotka olivat tuhonneet ympäristön kaupunkeja ja kyliä.

5. Yellowstone, Yhdysvallat

Turistit seuraavat Old Faithful geysirin purkausta Yellowstonen kansallispuistossa Yhdysvalloissa.
Turistit seuraavat Old Faithful -geysirin purkausta Yellowstonen kansallispuistossa Yhdysvalloissa.AOP

Geysireistään ja kuumista lähteistään tunnettu Yellowstonen kansallispuisto Yhdysvaltain luoteisosissa sijaitsee valtavan tulivuoren päällä. Toisinaan supertulivuoreksi kutsuttu Yellowstonen jättikraatteri on peräti 85 kilometriä pitkä ja 45 kilometriä leveä.

Yellowstonen tulivuoren täysimittainen purkaus aiheuttaisi valtavaa tuhoa. Yhdysvaltain keskiosa peittyisi tuhkaan satojen kilometrien säteillä ja maapallo viilentyisi vuosikymmeneksi. Pahimmat maailmanlopun skenaariot ovat kuitenkin liioiteltuja. (siirryt toiseen palveluun)

Yellowstonen laajamittainen purkautuminen on kuitenkin äärimmäisen epätodennäköistä omana elinaikanamme. (siirryt toiseen palveluun) Se on tuottanut vain kolme jättipurkausta edellisen 2,2 miljoonan vuoden aikana.

Internetissä superpurkauksen mahdollisuus nostattaa kuitenkin jatkuvasti paniikkireaktioita. (siirryt toiseen palveluun)