1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kainuun tapahtumat kärsivät Finnairin lentojen peruutuksista – "Heinäkuussa valtaosa kulkee omalla autollaan Kajaaniin"

Finnair päätti perua Kajaanin ja Helsingin välisiä aamu- ja iltalentojaan kesken vilkkaimman kulttuurikauden. Tapahtumajärjestäjät ovat olleet kovilla yrittäessään järjestää uusia yhteyksiä Kajaaniin. Osan yleisöstä pelätään peruvan tulonsa, jos korvaavaa kuljetusta ei löydy.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Kajaanin Runoviikon ja Kuhmon Kamarimusiikin järjestäjät ovat viettäneet tuskaisia hetkiä yrittäessään järjestää uusia lentoja Kajaanin ja Helsingin välisten peruuntuneiden lentojen (siirryt toiseen palveluun) tilalle.

Suurin yllätys keskellä vilkkainta tapahtumaviikkoa tapahtuneissa peruuntumisissa oli sekä Kajaanin Runoviikon tapahtumapäällikkö Tuula Tikkaselle että Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusaselle se, että heinäkuun alkupuolelle varatut lennot peruttiin hyvin lyhyellä varoitusajalla. Tieto peruutuksista tuli tiistaina 21. kesäkuuta.

– Tuntuu kummalliselta, kun olemme hyvissä ajoin varanneet taiteilijoille lentoja, niin näin käy. Ja kun on kesäaika, niin taitelijat ovat kiireisiä ja osa on kiinni esimerkiksi kesäteattereissa. Kyllä on jouduttu tekemään töitä, että saamme ihmiset takaisin esimerkiksi Turkuun, Tuula Tikkanen päivittelee.

– Yksi lennonmuutos muuttaa kahdenkymmenen muun taiteilijan harjoitusaikatauluja. Kuopion ja Joensuun lentokentät ovat aika lähellä Kuhmoa, mutta silti sata kilometriä Kajaania kauempana. Taiteilija saattaa joutua perumaan jonkin toisen konsertin tai hänen matkansa moninkertaistuu, jos hän tulee Keski-Euroopasta tai Yhdysvalloista, Sari Rusanen sanoo.

Esityksiä ei kuitenkaan peruta ainakaan Kuhmossa.

Taloudelliset vaikutukset huolettavat

Vakuutukset eivät kata lentojen peruuntumisia. Taloudelliset kustannukset lankeavat tapahtumajärjestäjille. Vaikka Finnair pyrkii tarjoamaan korvaavaa lentoa, niin se ei välttämättä käy enää matkustajan muihin aikatauluihin.

Sekä Kamarimusiikki että Runoviikko ovat pyrkineet ostamaan edullisimpia lentoja. Kulttuuritapahtumissa eletään usein puolen vuoden viiveellä, joten varauksia on tehty hyvissä ajoin.

Kyllä on jouduttu tekemään töitä, että saamme ihmiset takaisin esimerkiksi Turkuun.

Tuula Tikkanen

– Finnair vakuutteli meille Matkamessujen aikana, että yhteydet kyllä järjestyvät eivätkä aikataulut muutu. Ymmärrän, että lentäjiä on vähän, mutta kun muutos tulee näin myöhään, niin pettymyshän tämä on. Lentoja on ollut jo valmiiksi harvakseltaan, Sari Rusanen huokaisee.

– Kysymysmerkki on, miten hyvin yleisö Helsingistä pääsee tulemaan enää paikalle, kun lento yllättäen peruuntuukin, Tuula Tikkanen pohtii.

– Toivoisimme, ettei näin lyhyellä varoitusajalla peruttaisi lentoja. On ollut erittäin vaikea vuosi, kun näitä liikennöintiasioita on selvitelty ja soviteltu, Rusanen jatkaa.

Finnair: Valtaosa kulkee kesällä omalla autolla

Finnairin asiakkaat ovat yrittäneet varata lentoja Kajaaniin heinäkuulle jo hyvissä ajoin. Finnairin aikataulu heidän omalla nettisivullaan on näyttänyt vapaata ja tilaa lennoille, mutta niitä lentoja ei ole kuitenkaan päässyt varaamaan. Chatin asiakaspalvelija ei ole tiennyt, mistä on kyse eikä apua ole tullut.

Finnairin kotimaan liikenteen myynnistä vastaava Rolf Backman kertoo, että kesäkuun 16. päivänä Finnairin lentoja ei voinut varata lentoja operoivan Norran mahdollisen lakonuhan takia. Muuta syytä hän ei tiedä sille, miksi lentoja ei olisi voinut varata normaaliin tapaan.

Finnair kärsii edelleen lentäjäpulasta ja jos lentäjiä koneisiin ei ole, kaikkia reittejä ei kyetä lentämään alkuperäisen suunnitelman mukaan. Touko-kesäkuussa Finnair on joutunut perumaan joitakin lentoja lentäjäpulan takia.

Finnair vakuutteli meille Matkamessujen aikana, että yhteydet kyllä järjestyvät eivätkä aikataulut muutu.

Sari Rusanen

Hän pahoittelee, että peruutukset piti tehdä myöhäisessä vaiheessa.

– Heinäkuu on hiljaisin kokonaiskysynnän suhteen. Ymmärrän, että juhlaviikkojen järjestäjien kannalta tämä on valitettavaa, mutta työmatkustuksen suhteen heinäkuu on kohtuullisen hiljainen kuukausi, Backman sanoo.

– Ehkä isoin haaste on se, että heinäkuussa valtaosa matkustajista kulkee omalla autollaan Kajaaniin. Oma auto on kohtuullisen paljon enemmän käytetty kuin lento, Backman sanoo.