Oikeus hylkäsi Metsähallituksen korvauskanteen metsäyhtiöitä vastaan – Metsähallitus pettyi

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Metsähallituksen kanteen puukartellin raakapuun kauppahintoja alentaneesta vaikutuksesta Stora Ensoa, Metsäliittoa ja UPM-Kymmeneä vastaan. 

Kotimaa
Tukkipino.
Metsäjättien puunostokartelli oli toiminnassa vuosina 1997-2004.Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Metsähallituksen kanteen puukartellin raakapuun toimituskauppahintoja alentaneesta vaikutuksesta Stora Ensoa, Metsäliittoa ja UPM-Kymmeneä vastaan. Käräjäoikeus katsoo tuomiossaan, että metsäyhtiöiden kilpailumenettelylain vastaisesta yhteydenpidosta ei ole näytetty aiheutuneen Metsähallitukselle kanteessa väitettyä vahinkoa raakapuun alihintana. Kilpailunrajoituksen ei myöskään ole näytetty vaikuttaneen alentavasti Metsähallituksen myymän raakapuun hintaan kilpailunrajoitusajan päättymisen jälkeen. Käräjäoikeus antoi tuomionsa tänään.

Käräjäoikeus hylkäsi Metsähallituksen kanteen kokonaisuudessaan ja velvoitti sen korvaamaan yhtiöiden 8,4 miljoonan euron oikeudenkäyntikulut korkoineen.

Markkinaoikeus oli jo 2009 tuominnut Stora Enson ja Metsäliitto Osuuskunnan maksamaan seuraamusmaksuja yhteensä 51 miljoonaa euroa yhtiöiden Suomen raakapuumarkkinoilla vuodesta 1997 alkuvuoteen 2004 toimeen paneman kilpailunrajoituksen seurauksena. Puunostohintojen kartellin paljastaneelle UPM:lle ei määrätty sakkoja.

Metsähallitus on vaatinut Stora Ensolta, Metsäliitto Osuuskunnalta ja UPM-Kymmeneltä vahingonkorvauksia niiden sille raakapuusta maksamasta alihinnasta. Metsähallitus on ensisijaisesti vaatinut yhtiöiltä yhteisvastuullisesti 159 miljoonan euron vahingonkorvauksia tai toissijaisesti Stora Ensolta 87 miljoonaa euroa, Metsäliitto Osuuskunnalta 50 miljoonaa euroa ja UPM-Kymmeneltä 23 miljoonaa euroa vahingonkorvauksia. Yhtiöt ovat vastustaneet kannetta, koska Metsähallitukselle ei ollut aiheutunut kanteen kohteena olleista puukaupoista taloudellista vahinkoa.

Metsähallitus yllättyi kartellipäätöksestä

Metsähallitus yllättyi ja pettyi oikeuden hylkäävästä päätöksestä. Pääjohtaja Esa Härmälän mukaan käräjäoikeuden ratkaisu ei vastannut Metsähallituksen ja sen käyttämien asiantuntijoiden näkemystä.

– Totta kai olemme pettyneitä. Kun aikoinaan - joskus monta monta vuotta siten - Metsähallituksessa on lähdetty maa- ja metsätalousministeriön hyväksynnällä tähän prosessiin, on tietysti ajateltu, että myös suurin puunmyyjä kärsisi vahinkoa todistetusta kartellista. Meidän mielestämme myös laskelmat ja asiantuntijalausunnot sen todistivat, Härmälä sanoo.

Härmälän mukaan metsähallitus harkitsee mahdollisia jatkotoimia, esimerkiksi valitusta päätöksestä, sen jälkeen, kun on saanut tutustua päätösaineistoon rauhassa. Suhteet metsäyhtiöihin ovat käräjöinnistä huolimatta hyvät tänä päivänä.

– Puukauppaa tehdään niiden kanssa joka päivä. Välit metsäyhtiöihin ovat hyvät. Pitää muistaa, että puhutaan tapahtumista, jotka päättyivät jo 12 vuotta sitten. Sen jälkeen on näitten yhtiöiden ja Metsähallituksen välillä tehty miljoonia kuutiometrejä puukauppaa ja tehdään joka päivä, Härmälä korostaa.

Metsähallituksen mielestä käräjäoikeuden ratkaisu kuvastaa vahingon määrän osoittamisen haastavuutta. Metsähallitus muistuttaa, että raakapuukartelliasian vanhentumiskysymyksen aiemmin nähdyt ratkaisut osoittavat, että ylemmät oikeusasteet voivat samassa asiassa päätyä hyvin erilaisiin johtopäätöksiin. Kartellivahinkojen korvaamisesta ei ole vielä ylempien oikeusasteiden linjauksia.

Metsähallitus on suurin yksittäinen raakapuun myyjä Suomessa.

Oikeudenkäynnit jatkuvat

Oikeutta vaativat edelleen myös puuta myyneet metsänomistajat, joiden mukaan kartellista koitui heille yhteensä kymmenien miljoonien eurojen tappiot.

Korkeimman oikeuden linjattua asiasta talvella yli tuhannen metsänomistajan kanne putosi oikeuskäsittelystä vanhentumisen takia. Kanteita on jäljellä yli 540 ja niiden puinti oikeudessa alkaa ensi talvena.

Osa Suomen oikeusjärjestelmän jo läpikäyneistä metsänomistajista aikoo valittaa asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Lisäksi kymmenet kunnat ja yhteisöt kuten seurakunnat ovat jättäneet kanteet metsäyhtiöitä vastaan.

Lisätty klo 15.38: Esa Härmälän kommentteja.