1. yle.fi
  2. Uutiset

Eurajoella osattiin odottaa Fennovoiman ja Posivan sopimusta

Ydinvoimayhtiö Fennovoima lykkää päätöstä ydinjätteen loppusijoituksesta useilla vuosikymmenillä. Vaihtoehdot loppusijoituspaikaksi ovat Eurajoki ja Pyhäjoki. Eurajoelle rakennetaan parhaillaan ydinjätteen loppusijoitusluolaa TVO:n ja Fortumin ydinjätteille.

Kotimaan uutiset
Posivan ydinjätteen loppusijoituspaikan demonstraatiotunneli Olkiluodossa.
Posivan nykyinen loppusijoitusluolasto sijaitsee Eurajoella.Jari Pelkonen / Yle

Pyhäjoelle ydinvoimalaa rakentava Fennovoima tekee päätöksen ydinjätteen loppusijoituksesta vasta 2040-luvulla. Yhtiö ilmoitti keskiviikkona alkavansa kartoittaa loppusijoituspaikkaa yhteistyössä ydinjäteyhtiö Posivan kanssa.

Loppusijoituspaikkakunniksi ovat ehdolla Eurajoki ja Pyhäjoki. Eurajoella loppusijoituspaikka ei kuitenkaan ole Posivan jo rakentama loppusijoitusluolasto Onkalo, vaan yhtiöt etsivät uutta paikkaa.

Kunta tyytyväinen yhteistyöhön

Eurajoen kunnanhallituksen puheenjohtaja Mika Nurmi (sd.) sanoo, että Eurajoella osattiin odottaa Fennovoiman ja Posivan sopimusta. Valtio painosti Fennovoimaa ja Posivan taustalla olevia ydinvoimayhtiöitä TVO:ta ja Fortumia yhteistyöhön.

– Ei tullut yllätyksenä, sillä tästä on jo saatu vihiä. Hyvä, että yritykset ovat löytäneet toisensa, Nurmi sanoo.

Nurmi ei tahdo arvioida, löytyykö Eurajoelta kannatusta, jos Fennovoima päätyy tulevaisuudessa ehdottamaan jätteiden sijoittamista Eurajoelle.

– Ratkaisu tehdään parinkymmenen vuoden päästä, ja sen aikaista lainsäädäntöäkin on mahdotonta arvioida. Tällä hetkellä kunnalta kysyttäisiin mielipidettä, mutta kysytäänkö silloin? Joka tapauksessa päätöksen tekevät tulevat poliitikkopolvet, Mika Nurmi sanoo.

Lue seuraavaksi