Valelääkäri Esa Laihon tuomio tänään käräjäoikeudesta

Lääkärinä esiintynyttä Laihoa syytetään mm. kahdesta taposta ja neljästä törkeästä pahoinpitelystä. Rangaistusvaatimus on kova: liki 15 vuotta ehdotonta vankeutta.

Kotimaa
Esa Laiho Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa 2016.
Esa Laiho Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa 2016.Timo Korhonen / AOP

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa niin sanotussa valelääkärijutussa iltapäivällä.

Lääkärinä esiintynyttä Esa Laihoa vastaan on nostettu kaikkiaan 22 syytettä. Häntä syytetään mm. kahdesta taposta, neljästä törkeästä pahoinpitelystä, kahdeksasta törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Syyttäjän mukaan Laiho oli hankkinut Pietarista itselleen väärennetyt tutkintopaperit, joilla hän sai useat sairaalat eri puolilla Etelä-Suomea uskomaan, että hän on oikea lääkäri.

Syyte: Kaksi tappoa, neljä törkeää pahoinpitelyä

Vakavimmat syytteet liittyvät potilasturvallisuuteen. Syyttäjä katsoo, että Laiho on syyllistynyt kahteen tappoon ja neljään törkeään pahoinpitelyyn.

Kukaan ei väitä, että Laiho olisi varta vasten halunnut surmata tai vahingoittaa potilaitaan.

Silti kyse on syyttäjän mukaan tahallisista teoista. Laihon on syyttäjän mielestä täytynyt käsittää menettelyjensä seuraukset. Häneltä on ilman asianmukaista koulutusta puuttunut tosiasiallinen osaaminen vanhuspotilaiden hoitamisessa.

Hoitovirheet ja hoidon laiminlyömiset ovat aiheuttaneet kahden potilaan kuoleman ja neljän potilaan ajautumisen hengenvaaralliseen tilaan.

Syyte: Törkeä väärennys, kahdeksan törkeätä petosta

Kahdeksasta törkeästä petoksesta Laiho sai syytteet siksi, että syyttäjän mukaan Laiho on väärennetyn tutkintotodistuksensa avulla erehdyttänyt kuntia, kuntayhtymiä ja yksityisiä hoitolaitoksia ja saanut näin lääkärin töitä.

Syyttäjän laskelmien mukaan Laiho on näin aiheuttanut kaikkiaan runsaan miljoonan euron taloudellisen vahingon.

Syyttäjä vaatii Laiholle käytännössä maksimirangaistusta eli liki 15 vuoden ehdotonta vankeustuomiota ja hänen välitöntä vangitsemistaan. Laiho on vastannut syytteisiin vapaalta jalalta.

Puolustus: Vain väärennetty todistus myönnetään

Esa Laiho kiistää jyrkästi tappo-, pahoinpitely- ja petosrikokset. Hän on myöntänyt syytteistä vain yhden eli väärennetyn tutkintotodistuksen hankkimisen.

Hän on oikeudenkäynnissä pahoitellut ympärillään syntynyttä suuttumusta ja pettymystä. Silti hän katsoo, että mitään vahinkoa hän ei ole kenellekään aiheuttanut.

Laiho toimi vuodesta 2001 alkaen harjoittelijalääkärinä, vuodesta 2003 lääkärinä rajoitetuilla oikeuksilla ja lopulta vuodesta 2005 itsenäisenä laillistettuna lääkärinä.

Hän ehti työskennellä lääkärinä Helsingissä, Lahdessa Vihdissä ja Kouvolassa yhteensä kymmenen vuotta aina kiinnijäämiseensä saakka marraskuussa 2011.