Rauman telakalle suurtilaus: Laivan hinta 68 miljoonaa euroa

Rauman telakka RMC on saanut merkittävän tilauksen. 158-metrisen autolautan rakentaminen työllistää ihmisiä tuhannen henkilötyövuoden verran.

talous
Rauman telakan, Rauma Marine Constructions -yhtiön, kyltti RMC
Antti Laakso / Yle

Raumalainen laivanrakennusyhtiö Rauma Marine Constructions eli RMC on solminut kaupan 158-metrisestä matkustaja-autolautasta. Lautan tilaa tanskalainen autolauttayhtiö Mols-Linien, ja kaupan arvo on noin 68 miljoonaa euroa.

Alus rakennetaan kokonaan Raumalla, jonne RMC perustettiin 2014 jatkamaan telakkatoimintaa entisen telakan omistajan STX:n lopetettua telakan Raumalla. Myös valtio siirtyi äskettäin telakan osaomistajaksi.

– Kauppa on kokoluokassaan merkittävä meille sekä toimittajaverkostollemme. Tilaus tuo työtä kahdeksi vuodeksi ja se antaa mahdollisuuden kehittää laivanrakennustoimintaa Raumalla pitkäjänteisesti. Myös merkittävä määrä laivakaupan arvosta palautuu suomalaiselle yhteiskunnalle veroina ja veroluonteisina maksuina, RMC:n toimitusjohtaja Heikki Pöntynen sanoo.

Suunnittelu käynnissä

Päiväkäyttöön tulevan aluksen suunnittelutyö Raumalla on jo aloitettu. Varsinainen rakentaminen alkaa ensi keväänä.

Liikennöinteeseen Tanskaan alus pääsee syyskuussa 2018. Se toimii Bornholmin saaren liikenteessä syyskuussa 2018.

Rakennustyön työllistämisvaikutus on noin tuhat henkilötyövuotta. Näin valtavassa rekrytoinnissa on omat haasteensa.

– Haastetta siinä on, mutta uskon, että löydämme sopivat ja taitavat ihmiset töihin. Olemme käyneet jo useamman kuukauden ajan verkostoyritysten kanssa keskusteluja siitä, miten tämä laiva tehdään, Heikki Pöntynen kertoo.

Myös elinkeinoministeri Olli Rehn kuvaa syntynyttä kauppaa merkittäväksi.