Kulttuurivieraat juhannuksen lukupaketissa: Juomarin selityksiä, kapinahenkeä ja parkaisuja tossun alta

Kulttuuritoimitus on kevään ajan haastanut taiteilijoita sanomaan sanansa siitä, mitä juuri nyt tapahtuu. Tässä viisi poimintaa niistä keskusteluista. Mitä nykymenosta tuumivat juoppouden kuvaaja Kalle Lähde, toimintaan patistava Paleface, toiseutta tutkiva koreografi Sonya Lindfors, miesten ruikutukseen kyllästynyt Juha Hurme ja aivokasvaimen kanssa elävä laulaja Stina Koistinen?

Paleface

1

Sonya Lindfors
Mårten Lampén

Koreografi Sonya Lindfors on väsynyt perustelemaan suomalaisuuttaan

Sonya Lindfors on syntynyt Suomessa, aina asunut Suomessa ja tehnyt täällä töitä. Silti hänestä tuntuu, ettei hän kuulu tänne, eikä ole aina turvassa. Kadulla häntä lähestytään englanniksi, ja ihmiset kyselevät, mistä hän mahtaa olla kotoisin. Toiseuden korostaminen tuntuu väkivaltaiselta. Työllään Lindfors kamppailee sitä kuvastoa vastaan, jossa ei-valkoiset esitetään joko terroristeina, uhreina, tai himon kohteina.

Linkki: Kulttuurivieras koreografi Sonya Lindfors: Pelkkä katse voi olla väkivaltaa

2

Juha Hurme
Juha HurmeKalevi Rytkölä / Yle

Juha Hurmeelta ei tihku myötätuntoa valtansa hupenemista pelkääville miehille

Sukupuolirooleja teoksissaan sekoittava, feministiksi julistautuva Juha Hurme kehottaa miehiä tulemaan pois tossun alta, jos olo siellä ahdistaa. Keskustelu miesten ahdistuksesta ja todellisesta tai kuvitellusta väheksymisestä hämmentää Hurmetta. Naisia on hänen mielestään turha syyttää siitä, että nykymies ei kestä valta-asemansa horjuntaa.

Linkki: Juha Hurmeelta ei heru myötätuntoa miehille: "On vain myönteistä, että miesten vääristyneen suuri valta-asema horjuu"

3

Paleface, eli Karri Miettinen
Tiina Jutila / Yle

Paleface patistaa jokaista osallistumaan - joko pellepuvussa tai parlamentissa

Yhteiskunnassa puhkuvat nyt muusikko Palefacen mielestä kylmät ideologiset tuulet. Artistin mukaan käden puristelu nyrkkiin pöydän alla ei auta mitään, vaan jokaisen on syytä löytää itselleen lajityypillinen tapa toimia ja vaikuttaa. Hampaattomalta vasemmistolta hän kaipaa terhakampaa retoriikkaa, sillä muutosta pitää ajaa sekä kaduilla että kabineteissa.

Linkki: Kulttuurivieras Paleface: Turhautuminen pitää muuttaa toiminnaksi

4

Stina Koistinen
Jyrki Lyytikkä / Yle

Laulaja Stina Koistinen sai kuusi vuotta sitten kuusi vuotta aikaa

Vielä muutama vuosi sitten Stina Koistinen kyseli itseltään, onko järkeä elää, kun kuitenkin kuolen. Sitten upeaääninen laulaja totesi kysymyksen tyhmäksi ja keskittyi intohimoonsa: musiikkityylien sekamelskaan ja lukuisien kokoonpanojen kanssa esiintymiseen. Aikaan syntyy erityinen suhde, kun ei voi yhtään tietää, paljonko sitä on.

Linkki: Kulttuurivieras, laulaja Stina Koistinen neljän aivoleikkauksen jälkeen: "Vuosi eteenpäin on pitkä aika elämässä"

5

Kalle Lähde.
Paula Koskinen / Yle

Kalle Lähteellä on kymmenien vuosien kokemus viinan kanssa läträämisestä

Kaksitoista kertaa katkolla ei saanut Kalle Lähdettä ruuvamaan viinapullon korkkia kiinni. Pari vuotta sitten tuli kuitenkin pohja vastaan ja mies raitistui. Sumuisista vuosista syntyi raadollinen juoppouden kuvaus Happotesti , joka osoittaa, millainen selittelyn ja salailun mestari juoppo voikaan olla.Lähteellä on sanansa sanottavana viinan vapauttamisesta vellovaan keskusteluun. Kokemuksen tuomalla varmuudella hän tietää, että viinanhimoinen löytää troppinsa kellonajasta ja hinnasta huolimatta.

Linkki: Kulttuurivieras, Happotestin kirjoittaja Kalle Lähde: Juoppo hankkii viinaa, vaikka sitä myytäisiin tunti päivässä