Kulotusta, maastopyöräilyä ja suunnistusta Pyynikille – kuuntele luonnonsuojelijoiden vinkit kansallismaiseman uudistamiseen

Luontoyhdistys Villi Vyöhyke toivoo Pyynikin harjunäkymien avaamista ja kaupunkilaisille lisää mahdollisuuksia osallistua harjuluonnon hoitamiseen. Varjosuunnitelmassa ehdotetaan jopa maastopyöräilyn ja kilpasuunnistuksen sallimista.

luonto
Tero Piirainen ihailee maisemia Pyynikillä
Kuuntele Tero Piiraisen haastattelu. Toimittajana Juha Kokkala

Pyynikinharju on Tampereella todellinen henkireikä tuhansille ihmisille. Alueen käyttö on kovaa – siellä kiertävät koiranulkoiluttajat, lenkkeilijät, näkötornille suuntaavat autoilijat ja muuten vaan ympärilleen katselevat.

Samalla, kun kaupunkilaiset käyttävät harjua virkistysalueena, kaupunki on valinnut melko konservatiivisen linjan Pyynikin hoidossa. Kansallismaisemat ovat päässeet vuosien mittaan pusikoitumaan ja kasvamaan umpeen, kun harvennuksia ei ole haluttu tehdä. Pyynikille on laadittu uutta hoito- ja käyttösuunnitelmaa jo vuosia, mutta työ on edelleen kesken.

Nyt luontoyhdistys Villi Vyöhyke ry on tehnyt Pyynikin metsille ns. varjosuunnitelman, joka haastaa kaupungin näkemyksen. Villi Vyöhyke toivoo muun muassa harjunäkymien avaamista ja lisää mahdollisuuksia kaupunkilaisille osallistua harjuluonnon hoitamiseen.

Sana "luonnonsuojelu" tiivistyy yleensä yhteen perusajatukseen: annetaan luonnon olla niin kuin on. Kaupunkiympäristössä ideaalina ei kuitenkaan voi olla se, että annetaan luonnon olla sellaisenaan. Rakennetussa ympäristössä jokainen ihmisen teko vaikuttaa joka tapauksessa luontoon jollain lailla.