Jaguaari poseerasi Rion olympiasoihdun kanssa, mutta ammuttiin hetkeä myöhemmin – video

Jaguaaria esiteltiin kameroille Manausin kaupungissa Brasiliassa. Ympäristöviraston mukaan seremonia oli laiton.

urheilu
Uutisvideot: Olympiasoihdun kanssa esiintynyt jaguaari ammuttiin Brasiliassa
Uutisvideot: Olympiasoihdun kanssa esiintynyt jaguaari ammuttiin Brasiliassa

Rion olympialaisten soihtuviesti sai ikävän käänteen maanantaina, kun soihdun kanssa poseerannut jaguaari pääsi karkuun ja ammuttiin Brasiliassa.

Soihtu tuotiin maanantaina eläintarhaan Manausin miljoonakaupungissa Amazonasin osavaltiossa. Sitä esiteltiin kameroille yhdessä eläintarhan Juma-nimisen jaguaarin kanssa.

Seremonian jälkeen Juma pääsi irti talutushihnastaan ja yritti hyökätä sitä pyydystävää sotilasta kohti, Brasilian armeija kertoi. Jaguaarin hoitajat ampuivat eläintä ensin rauhoittavilla lääkkeillä. Kun ne eivät pysäyttäneet jaguaaria, sotilas ampui sitä päähän pistoolilla.

Jaguaari asui eläintarhassa, joka sijaitsee armeijan koulutuskeskuksen yhteydessä.

Seremonia oli laiton

Amazonasin osavaltion ympäristöviraston mukaan jaguaaria ei olisi saanut lain mukaan ottaa mukaan seremoniaan, eikä virastolta oltu kysytty lupaa siihen. Viranomaiset tutkivat tapausta.

Paikallinen olympialaisten järjestelykomitea pahoitteli tapahtunutta.

– Teimme virheen päästäessämme rauhaa ja yhtenäisyyttä edustavan olympiasoihdun näytille yhdessä kahlitun villieläimen kanssa. Tämä kuva on uskomustemme ja arvojemme vastaista, se sanoi lausunnossaan.

Eläinsuojelujärjestöt raivostuivat

Eläinsuojelujärjestöt eri puolilla maailmaa ovat tuominneet teon ja seremonian kovin sanoin.

– Milloin ihmiset ja instituutiot lopettavat tämän sairaan tarpeen näyttää valtaansa pyydystämällä, kesyttämällä ja esittelemällä villejä eläimiä? brasilialainen eläinten vapausliitto kysyi Facebook-sivuillaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jaguaari on uhanalaisuusluokitukseltaan silmälläpidettävä laji. Salametsästäjät ja kotieläimiään suojelevat maanviljelijät ovat verottaneet jaguaaripopulaatioita, samoin sademetsien kutistuminen.

Brasilian joukkueen maskotti Rion olympialaisissa on Ginga-jaguaari.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AP, Reuters