Valelääkäri Laihon tapposyytteet hylättiin – vankilatuomio pahoinpitelystä, väärennyksestä ja petoksista

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt lääkärinä esiintynyttä Esa Laihoa vastaan nostetut syytteet kahdesta taposta ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Laiho sai kuitenkin 4 vuoden ja 6 kuukauden ehdottoman vankeustuomion kahdesta pahoinpitelystä, törkeästä väärennyksestä ja törkeistä petoksista.

Kotimaa
Lääkärinä esiintyneen Esa Laihon henkirikossyytteitä alettiin käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa helmikuussa 2016.
Lääkärinä esiintyneen Esa Laihon rikossyytteitä alettiin käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa helmikuussa 2016.Timo Korhonen / AOP

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomionsa niin sanotussa valelääkärijutussa.

Käräjäoikeus hylkäsi lääkärinä toimineelle Esa Laiholle luetut syytteet kahdesta taposta ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä.

Käräjäoikeus katsoi jääneen näyttämättä, että Laihon menettelystä olisi seurannut kuolema, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila.

Kahtena törkeänä pahoinpitelynä syytetyt teot käräjäoikeus tulkitsi perusmuotoisiksi pahoinpitelyiksi. Kyse on vääristä diagnooseista, jotka hidastuttivat hoitoa ja aiheuttivat potilaille ylimääräistä kipua.

Kahden pahoinpitelyn lisäksi Laiho tuomittiin muun muassa törkeästä väärennyksestä, kahdeksasta törkeästä petoksesta ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta.

Laihon kokonaistuomio on neljä ja puoli vuotta ehdotonta vankeutta.

Käräjäoikeus velvoitti Laihon korvaamaan useille asiakkainaan ja työnantajinaan olleille sairaaloille petosrikoksilla aiheutetut taloudelliset vahingot, yhtensä noin miljoona euroa.

Toinen virkatuomareista olisi tuominnut myös taposta

Laihoa ei määrätty vangittavaksi välittömästi, mutta hänet määrättiin matkustuskieltoon.

Käräjäoikeus ratkaisi jutun kahden virkatuomarin ja kolmen lautamiehen kokoonpanossa. Toinen virkatuomareista olisi tuominnut Laihon nyt tuomittujen rikosten lisäksi myös yhdestä taposta.

Vähemmistöön jääneen virkatuomarin mielestä ilman ammattipätevyyttä oleva Laiho hoiti vakavasti sydänsairasta potilasta virheellisesti ja kuolemaan johtaneella tavalla. Laihon olisi tullut ymmärtää, että potilaan kuolema on varsin todennäköinen seuraamus taitamattomassa hoidossa.

Laihon kokonaistuomioksi vähemmistöön jäänyt tuomari olisi langettanut kymmenen vuotta vankeutta.

Syytteitä oli kaikkiaan 22

Lääkärinä esiintynyttä Esa Laihoa vastaan oli nostettu kaikkiaan 22 syytettä.

Laihoa syytettiin mm. kahdesta taposta, neljästä törkeästä pahoinpitelystä, kahdeksasta törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä.

Rangaistusvaatimus oli kova: liki 15 vuotta ehdotonta vankeutta.

Syyttäjän mukaan Laiho oli hankkinut Pietarista itselleen väärennetyt tutkintopaperit, joilla hän sai useat sairaalat eri puolilla Etelä-Suomea uskomaan, että hän on oikea lääkäri.

Laiho toimi vuodesta 2001 alkaen harjoittelijalääkärinä, vuodesta 2003 lääkärinä rajoitetuilla oikeuksilla ja lopulta vuodesta 2005 itsenäisenä laillistettuna lääkärinä.

Laiho ehti työskennellä lääkärinä Helsingissä, Lahdessa Vihdissä ja Kouvolassa yhteensä kymmenen vuotta aina kiinnijäämiseensä saakka marraskuussa 2011.

Esa Laihon valelääkärikohu sai alkunsa Ilta-Sanomien toimittajan Arja Paanasen paljastuksesta. Paananen kirjoitti 8.11.2011, että Pietarista saa rahalla väärennettyjä lääkärin tutkintotodistuksia ja että niitä liikkuu myös Suomessa. Heti seuraavana päivänä poliisi otti Esa Laihon kiinni kuulusteluja varten.