1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tulivuoritutkija: Heklaa seurataan herkeämättä äkkipurkauksen varalta

Hekla on täyttynyt magmalla niin, että purkaus voi alkaa periaatteessa koska tahansa – tai sitten vasta vuosien päästä. Tulivuoresta väitöskirjansa tehnyt Heidi Soosalu sanoo, että vuoren tilassa ei ole tapahtunut akuuttia muutosta.

Ulkomaat
Heklan purkautuminen vuonna 2000.
Heklan purkautuminen vuonna 2000.Kjartan Thorbjörnsson / Nordfoto-Morgunblad / EPA

Islannin kenties kuuluisinta tulivuorta Heklaa seurataan silmä kovana purkauksen alkamisen varalta, vaikka toistaiseksi merkkejä sellaisesta ei ole havaittu. Näin kertoo Heklan purkauksiin perehtynyt Heidi Soosalu, Viron geologian tutkimuskeskuksen johtava seismologi.

Islannin yliopiston geofysiikan professori Páll Einarsson varoitti muutama päivä sitten islantilaisen Visir-lehden haastattelussa, että Hekla voi purkautua koska hyvänsä ja aiheuttaa purkauksellaan suuren katastrofin, jollei siihen varauduta.

Soosalu sanoo olevansa islantilaisprofessorin kanssa samoilla linjoilla sikäli, että Heklan pikainen purkaus on mahdollinen. Hän korostaa kuitenkin sitä, että vuoren tilanne ei ole muuttunut äkillisesti tavalla, joka viittaisi tulossa olevaan purkaukseen.

Soosalu on tehnyt väitöskirjansa Heklan toiseksi edellisestä eli vuoden 1991 purkauksesta Páll Einarssonin ohjauksessa.

Pitkän hiljaisuuden päättää räjähtävä purkaus

Heklan viimeisimmistä purkauksista on Soosalun mukaan opittu, että ne alkavat hyvin nopeasti ja räjähtäen. Purkausten välillä vuori on rauhallinen ja maanjäristyksiä sattuu erittäin harvoin.

– Viimeisimmissä kahdessa purkauksessa etukäteen alkoi sattua hyvin pieniä järistyksiä, joiden suuruus kasvoi. Suurin piirtein tunti–puolitoista tämän kehityskulun alettua purkaus oli alkanut, Soosalu kertoo.

Toinen, vielä varmempi merkki alkavasta purkauksesta saadaan mittaamalla maankuoressa tapahtuvia muutoksia. Soosalun mukaan vuoren lähelle on porattu kairanreikiä, ja jos magma eli kivisula alkaa nousta syvältä vuoren sisältä kohti pintaa, se aiheuttaa signaalin lähimmällä mittausasemalla.

Hänen mukaansa kahdella viime kerralla purkaus alkoi puolen tunnin kuluessa tämän signaalin havaitsemisesta.

– Jos tällä tulivuorella alkaa jotain tapahtua, ei ole hetkeäkään hukattavaksi.

Tuhkapilvipatsas voi syntyä kymmenessä minuutissa

Soosalun mukaan Heklan sisään on toden totta virrannut paljon magmaa ja vuori on saavuttanut samankaltaisen tilanteen, jossa se oli ennen kahta viimeisintä purkausta.

– Mutta itse asiassa tämä tilanne on ollut päällä jo useamman vuoden ajan. Hekla olisi voinut purkautua yhtä hyvin jo kaksi vuotta sitten, tai nyt, tai ensi vuonna.

Oikutteleva Hekla voi myös olla hiljaa vaikka seuraavat 200 vuotta ja säästää magmansa tulevien sukupolvien huoleksi.

Vuoren purkauksen laukaisevaa tekijää on hankala spekuloida: Soosalun mukaan lähialueella tapahtuva maanjäristys, naapuritulivuorten aktiivisuus tai yksinkertaisesti lisääntyvä magmamäärä voivat olla viimeinen niitti. Tai sitten laukaisevaa tekijää ei huomata lainkaan.

Siitä Soosalu on Páll Einarssonin tavoin huolissaan, että lukuisat lentoreitit kulkevat Heklan yli.

– Jos Heklalla alkaa purkaus, kymmenen minuutin kuluessa on mahdollista, että kymmenen kilometrin korkeudessa on tuhkapilvipatsas. Silloin ollaan jo korkeudessa, jossa lentokoneet lentävät.

Tutkija ei itse lähtisi kiipeämään Heklan rinteelle

Toinen vuoreen liittyvä riski on sen helposti kavuttava muoto: Hekla muistuttaa ylösalaisin käännettyä venettä, eikä turisti tarvitse kummoisia taitoja pystyäkseen patikoimaan sen rinteillä. Nykytilanteessa Soosalu ei itse haluaisi vuorelle lähteä.

– Kaikkein pahimmassa tapauksessa voisi käydä niin, että Hekla alkaisi purkautua ja ihmisiä olisi vuorella.

Hyvä uutinen Soosalun mukaan on se, että vuoren viimeisin purkaus kyettiin ennustamaan hyvinkin täsmällisesti. Lisäksi Heklan rajusti alkavat purkaukset laantuvat nopeasti eli esimerkiksi lentoliikenteelle koituva haitta olisi todennäköisesti lyhytaikainen.

Lue seuraavaksi