Tuhansien evakuointiin johtanut Laukaan suuronnettomuusvaara selvitellään oikeudessa

Laukaan Vihtavuoressa paloi jätekontti kesällä 2013. Syyttäjä on nostanut syytteet yhdeksää henkilöä ja Forcit Oy:tä vastaan.

Kotimaa
Vihtavuoren räjähdetahtaan alueelta nousevaa höyryä helikopterista kuvattuna.
Vihtavuoren räjähdetahtaan alueelta nousevaa höyryä helikopterista kuvattuna.Yle

Kihlakunnansyyttäjä Marika Visakorpi on nostanut syytteet Laukaan Vihtavuoren räjähdekonttipalosta. Visakorpi syyttää kuutta henkilöä räjähderikoksesta, kolmea henkilöä ja Forcit Oy:tä ympäristörikkomuksesta ja neljää henkilöä vaarallisten aineiden kuljetusrikoksesta.

Syytettynä on kaikkiaan yhdeksän henkilöä ja Forcit Oy. Osa syytetyistä on Forcit Oy:n, osa Pyhäsalmen kaivoksen työntekijöitä.

Forcit Oy:n tehdasalueella Laukaan Vihtavuoressa syntyi suuronnettomuusvaara, kun räjähdysaineita sisältävien konttien varastoalueella yksi konteista alkoi kuumentua ja savuta. Räjähdyksen uhka johti noin 2000 vihtavuorelaisen evakuointiin.

Visakorven mukaan kokonaisuudessa on kyse sekä savunneesta kontista että vaarallisia kemikaaleja ja räjähdysaineita sisältävien konttien käsittelyyn ja varastointiin liittyvistä rikosepäilyistä. Lisäksi asiassa on tutkittu vaarallisen aineen kuljetusrikosta, joka liittyy sittemmin kuumentuneen kontin kuljettamiseen Pyhäsalmen kaivokselta Vihtavuoreen.

Tukesin mukaan suuronnettomuusvaara johtui varomattomuudesta. Tukesin selvityksen mukaan tapahtumaketju sai alkunsa jo heinäkuussa 2012, kun Pyhäsalmen kaivoksella valui emulsioräjähdettä kaivoskäytävän lattialle.

Emulsioräjähde lapioitiin kaivoskäytävältä, ja sen mukana siirtyi myös kiviainesta ja muita epäpuhtauksia. Tapausta ei kuitenkaan käsitelty ohjeiden mukaisena poikkeamana, vaan jäte lähetettiin Forcitin hävitettäväksi normaalina emulsiojätteenä.

Jätekontti alkoi kuumentua Forcitin Vihtavuoren laitoksella vasta vuotta myöhemmin. Reaktion laukaisijasta ei edelleenkään ole selvyyttä.