1. yle.fi
  2. Uutiset

Metallikansa vaeltaa Kauhajoelle jälleen kerran – raskaan rockin festari täyttää pyöreitä vuosia

Nummirockin portit avautuvat tänään keskiviikkona jo 30. kerran. Festivaalin järjestäjä Nummijärven Maatalousjärjestö aikoo luottaa tulevinakin vuosina metallimusiikin voimaan. Kauhajoelle odotetaan tänä juhannuksena 20 000 raskaan musiikin ystävää.

kulttuuri
Tero Viertola lakaisee lavaa
Tero Viertolalla piti kiirettä Nummirockin avajaispäivän aamuna. Promoottorin pitää ehtiä moneen paikkaan.Jarkko Heikkinen / Yle

Kauhajoen Nummirock järjestetään 30. kerran tänä juhannuksena. Juhlafestivaalin portit avautuvat tänään keskiviikkona illalla ja hevimusiikki ja hevikansa täyttävät pienen Nummijärven kylän lauantaihin saakka.

Tuolla metsässä on jo satamäärin festarikansaa odottamassa.

Tero Viertola

– Tuolla metsässä on jo satamäärin festarikansaa odottamassa sitä hetkeä, kun portit avataan, totesi Nummirockin promoottori Tero Viertola keskiviikkona aamulla. Järjestäjillä oli edessä vielä työntäyteinen päivä.

Raskaaseen rokkiin painottuvan festivaalin järjestää Nummijärven Maatalousjärjestö ja tapahtuma hoidetaan isolla määrällä vapaaehtoisia työntekijöitä. Talkooväkeä on vuosikymmenien ajan riittänyt omalta kylältä, tänäkin vuonna ainoastaan järjestysmiehiksi tarvitaan "ostomiehiä".

Metalli oli oikea valinta

Nummirockin päälava
Nummirockin päälava odottaa esiintyjiä.Jarkko Heikkinen / Yle

Perinteikäs festivaali on vuosien varrella muuttanut muotoaan varsin vähän.

2000-luvun alkuvuosista lähtien Nummirock on profiloitunut selkeästi raskaan musiikin festivaaliksi. Metallijuhlista oli kokemusta jo 90-luvulta ja niiden kokemusten kannustamana päätös linjan valinnastatehtiin.

– Sen voin sanoa, että ei se päätös aivan helposti syntynyt. Kyllä siinä piti muutamia unettomia öitäkin viettää. Päätös kuitenkin tehtiin, ja se on osoittautunut hyväski päätökseksi, kertoo Nummijärven Maatalousjärjestön puheenjohtaja Hannu Viertola.

Nummirockin järjestävät kiittävät festivaalivieraita. Nummijärven kylän elämä eivät järjestyshäiriöt ole pahemmin haitanneet.

– Metallikansa on mukavaa ja miellyttävää ja helppoa käsitellä, toteaa Tero Viertola.

Lipunmyynti lupaa hyvää

Nummirockin kävijämäärä on vakiintunut jonkin verran alle 20 tuhannen. Viime vuonna yleisöä oli 18 000. Juhlafestivaalin lipunmyynti on sujunut siihen malliin, että järjestäjät ovat varsin toiveikkaita. Lipunmyynti on vauhdissa ja ensimmäinen festivaalipäivä on valjennut aurinkoisena.

– Viime yönä tuli seurattua lipunmyyntiä ja kyllä näyttää siltä, että vähintään viimevuotisiin määriin päästään. Saumat on päästä tavoitteseenkin, joka on 20 000, toteaa Tero Viertola.

Nummirock tarjoaa promoottorinsa mukaan tänä juhannuksena tasaisen vahvan kattauksen raskaan musiikin ystäville. Ulkolaisia pääesiintyjiä ovat Trivium, Mayhem ja Marduk ja kotimaan kärki Children of Bodom, Amorphis ja Stam1na.

– Täällä on selkeästi kotimainen kärki ja ulkolaisista tasaisen kova ryhmä, joka tarjoaa vähän joka genrestä jotakin, toteaa Tero Viertola.

Lue seuraavaksi