Viinijärvi kärsii kaivoksista ja turvetuotannosta – pohjapatoja ja kosteikkoja avuksi

Suosittu mökki- ja kalastusvesi Viinijärvi Pohjois-Karjalassa on hankalassa paikassa kaivosten ja turvetuotannon keskellä. Veden tyydyttävää ekologista tilaa yritetään kohentaa, mutta tulokset nähtäneen vasta useamman vuoden päästä.

luonto
Viinijärvi ja Suuri-Myhkyrän saari.
Heikki Haapalainen / Yle

Outokummun, Liperin ja Polvijärven alueilla sijaitseva Viinijärvi on länsiosastaan ainoastaan tyydyttävässä ekologisessa tilassa. Kuormittunein on länsiosan pohjoispuoli.

– Kuormittuminen on nähtävissä sähkönjohtavuusarvoissa sekä nikkeli- ja nitraattityppipitoisuuksien kohoamisena, kertoo vesistöasiantuntija Miia Savolainen Pohjois-Karjalan ely-keskuksesta. Viinijärven lähipiirissä on turvetuotantoa ja lukuisia kaivoksia.

Mondo Mineralsilla on Karnukan talkkikaivos sekä Pehmytkiven ja Horsmanahon teollisuusmineraalikaivokset. Boliden Kylylahdella toimii metallimalmikaivos. Vanhastaan kuormitusta tuovat Outokummun ja Solan entiset kaivokset. Vapolla on Teyrisuolla turvetuotantoa.

Tyydyttävästä hyväksi lähivuosina?

Suositun kalastus- ja mökkivesi Viinijärven kuormittuminen ei kuitenkaan ole viime vuosina pahentunut, mikä voi olla kunnostuksen ansiota.

Viinijoen valuma-aluetta on kunnostettu yhteistyössä Pohjois-Karjalan ely-keskuksen, Polvijärven kunnan ja Sotkuman osakaskunnan kanssa. Myös Boliden Kylylahti jaViinijärven kalastusalue osallistuvat tänä vuonna päättyvän kolmivuotisen hankkeen rahoitukseen.

Mökkikauppa käy normaalisti Liperissä.

Anu Louhelainen

– Valuma-aluekunnostuksilla pyritään vähentämään kiintoaine- ja ravinnekuormitusta. Käytännön toimenpiteinä ovat muun muassa pohjapatojen ja kosteikkojen perustaminen, kertoo Savolainen. Tavoitteena on kohentaa Viinijärven länsiosan tyydyttävä tila hyväksi lähivuosina. Kaivosten ja turvetuotannon lieveilmiöt eivät ole näkyneet ainakaan suuremmalti rantatonttien kaupassa. – Mökkikauppa käy normaalisti Liperissä, eikä Viinijärven alueen kiinteistönluovutusilmoituksissa ole mitään silmiinpistävää piikkiä, kertoo yhdyskuntasuunnittelija Anu Louhelainen Liperin kunnasta.

Itäpuoli Viinijärvestä on erinomaisessa tilassa.