1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirkko: Valtaosa erityislapsista pärjää tavallisella rippileirillä

Erityisnuoret, esimerkiksi lievästi kehitysvammaiset, pyritään ensisijaisesti sijoittamaan samoille rippileireille muiden nuorten kanssa. Kasvatusjohtaja myöntää, että kirkon on kuitenkin pystyttävä tarjoamaan erityistä tukea sitä tarvitseville riparilaisille.

Kuva: Seppo Sirkka / Yle

Valtaosa lievästi kehitysvammaisista nuorista suorittaa riparinsa tuikitavallisilla rippileireillä muiden nuorten kanssa.

Kirkolla on pitkät perinteet erityistä tukea tarvitsevien auttamisessa, ja esimerkiksi erityisrippikouluja järjestetään ympäri Suomea.

Kuitenkin tavoite on, että esimerkiksi lievästi kehityvammaiset nuoret saataisiin muiden nuorten kanssa samalle rippileirille, erityistarpeita tukien, sanoo Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kasvatus- ja perheasioiden apulaisjohtaja Jarmo Kokkonen.

– Kymmenen vuoden aikana alaa on vallannut ajatus siitä, että nuoret kaikkine persoonallisuuksineen, ominaisuuksineen ja elämäntilanteineen pystytään ottamaan huomioon niin, että rippikoulu olisi yhteinen kaikille. Erityisrippikouluja järjestetään silloin, kun siihen on tarvetta.

Kirkko tekee yhteistyötä eri organisaatioiden kanssa, jotta kirkon erityisosaaminen lisääntyisi, sanoo Kokkonen. Seurakunnissa on esimerkiksi pappeja, jotka tekevät työtä kehitysvammaisten kanssa.

– On hyvä tavoite, että ihmisten erilaisuudesta huolimatta mahdutaan samaan ryhmään ja saadaan tarvittavaa tukea. Mutta esimerkiksi vaikean kehitysvamman kohdalla on selvää, että normaali leirikeskus ei ole oikea paikka.

On hyvä tavoite, että ihmisten erilaisuudesta huolimatta mahdutaan samaan ryhmään ja saadaan tarvittavaa tukea.

Jarmo Kokkonen

– Luulen, että enemmän kuin aiemmin lievästi kehitysvammaiset nuoret ovat päässeet mukaan muiden nuorten kanssa rippikoulutyöskentelyyn. Se on todennäköisesti yleistynyt, mikä ei tarkoita sitä, etteikö erityistäkin tukea tarvittaisi. Se riippuu aina tilanteesta.

Erityisripareita ympäri Suomen

Viime vuoden lopulla kirkkohallitus julkaisi erityisrippikoulun opettajan oppaan, jonka tarkoitus on ohjeistaa ottamaan nuorten erilaisuuden mahdollisimman hyvin huomioon.

Erityisrippikoulujen määrää on vaikea arvioida, mutta eri puolilla Suomea erityisrippikouluja järjestetään tarpeen mukaan. Esimerkiksi isoissa kaupungeissa järjestetään pienryhmärippikouluja, sanoo kasvatus- ja perheasioiden apulaisjohtaja Jarmo Kokkonen.

– En usko, että niitä on lisätty. Niputtaminen on vaarallista, ja esimerkiksi moni lievästi kehitysvammainen selviytyy normaalissa rippikoulussa muiden nuorten mukana. Jos tarvitaan esimerkiksi pienryhmäopetusta tai erityisiä tiloja, on perusteltua, että annetaan mahdollisuus olla pienryhmässä.