Uusi naapuri yläkertaan? Ullakkorakentaminen helpottuu Jyväskylässä

Jyväskylän keskustaa halutaan tiivistää ylöspäin. Kaupunki helpottaa asuntojen rakentamista kerrostalojen ullakoille. Erityisesti monien vanhempien talojen ullakoille on mahdollista rakentaa asuintiloja suhteellisen helposti.

Talon ullakko
Näkymä ullakon ikkunasta kaupungille.
Isto Janhunen / Yle

Jyväskylässä tehdyn selvityksen mukaan kaupungin keskustassa on 10 000 neliötä ullakkotilaa, joka olisi helposti muutettavissa asuintiloiksi. Tämä vastaa noin neljää kerrostaloa. Vielä enemmän asuintilaa saadaan, jos esimerkiksi kattoremontin yhteydessä kattoa korotetaan.

50- ja 60-luvun talot, joissa on jopa neljä metriä korkeita ullakoita, ovat todella sopivia tähän.

Koasin toimitusjohtajan Matti Tanskanen

Jyväskylä haluaa helpottaa ja edistää ullakkorakentamista kaupungin keskustassa. Uusia asuntoja talojen kattokerroksiin toivotaan syntyvän, kun lupamenettelyä on höllennetty kokeiluluontoisesti. Kokeilu on käynnissä vuoden 2021 loppuun saakka. Jyväskylän kaupunkirakennelautakunta päätti ullakkorakentamisen edistämisestä kokouksessaan 14. kesäkuuta.

Aikaisemmin ullakoiden käyttöönotossa on ollut esteenä muun muassa kankea lupakäytäntö sekä vaatimukset hisseistä. Nyt näitä ehtoja on lievennetty.

– Ullakkorakentamisen mahdolliset määrät eivät ole mitenkään päätä huimaavia, eikä sillä ratkaista asuntopulaa pelkästään. Se nimenomaan tarjoaa mahdollisuuksia vähän erilaisempaan asumiseen, sanoo kaavasuunnittelija Mauri Hähkiöniemi.

Muutoksella halutaan siis saada kaupunkiin mielenkiintoisia uusia asuntoja. Jos kaikki ullakkokerrokset otettaisiin asunnontuotantoon, Jyväskylään syntyisi 4–10 kerrostalon verran uusia asuntoja.

Ullakkorakentaminen ei ole uusi idea. Esimerkiksi Helsingissä ullakkohuoneistot ovat olleet suosittuja.

Helmet löytyvät 50- ja 60-luvun kerrostalojen ullakoilta

Jyväskylän Kauppakadulla tehdään ullakkoremonttia.
Isto Janhunen / Yle

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö Koasin omistamaan rakennukseen Kauppakadulla on parhaillaan valmistumassa kaksi asuntoa sekä neuvotteluhuone entisiin ullakkotiloihin. Rakennus on rakennettu 50-luvulla ja sen ullakkokerroksen huonekorkeus on sopiva.

– 50- ja 60-luvun talot, joissa on jopa neljä metriä korkeita ullakoita, ovat todella sopivia tähän, toteaa Koasin toimitusjohtaja Matti Tanskanen.

Koasin remontoiman kerroksen kustannuksia laski muun muassa se, että ullakkokerroksen seinät ja katto olivat valmiiksi eristetyt. Ullakkokerrokseen syntyy kaksi alle 30 neliön yksiötä sekä toimistokäyttöön kokoustila.

– Rakennuskustannukset ovat arviolta runsaat 40 000 euroa per yksiö, Tanskanen sanoo.

– Kaikki hyötyneliöt parantavat kustannustehokkuutta ja sitä kautta talon asukkaille saadaan edullisempi vuokra.

Koasin toimitusjohtajan Matti Tanskasen tapasi toimittaja Terhi-Pirilä Porvali.
Kaavasuunnittelija Mauri Hähkiöniemeä haastatteli toimittaja Matleena Ylikoski.