Yle kokosi varhaisperunoiden hintoja – halvimmat potut Turun torilla

Juhannuksena suomalaiset herkuttelevat kotimaisella varhaisperunalla. Pottuja ostetaan, vaikka hinta tuntuisi kalliilta. Yle keräsi varhaisperunan torihintatietoja eri puolilta Suomea. Hinnat vaihtelevat useita euroja.

Kotimaa
Kuvassa perunoita myynnissä torilla
Heini Holopainen / Yle

Yle kokosi tällä viikolla varhaisperunoiden torihintoja eri kaupungeista.

Halvin varhaisperunalitra löytyi Turun kauppatorilta, missä Annabella-lajike maksoi kaksi euroa. Lappeenrannassa myytiin Timoa kuuden euron litrahintaan. Useimmiten varhaisperuna maksoi kolme euroa litralta.

Osa toreista ilmoittaa perunan hinnan vain kilogrammoina.

Tampereella Tammelantorilla Timoa myydään halvimmillaan 1,5 euron kilohintaan, Laukontorilla hinta oli kaksinkertainen. Rovaniemellä sama lajike maksoi 3,5 ja Joensuussa 3,9 euroa/kg. Hämeenlinnan torilla halvin kilohinta oli 5 euroa.

Varhaisperunan korkea hinta ei estä ostamasta

Varhaisperunat kuuluvat monen suomalaisen juhannukseen, ja niistä ollaan myös valmiita maksamaan.

Juhannuksen juhlapöytään halutaan suomalaista varhaisperunaa. Se on kuin kotimainen kinkku joulupöydässä.

Antti Lavonen

– Valtaosa suomalaisista odottaa kotimaisen varhaisperunan valmistumista. Etenkin juhannuksen juhlapöytään halutaan suomalaista varhaisperunaa, vaikka se olisi vähän kallistakin. Se on samanlainen asia kuin kotimainen kinkku joulupöydässä, MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen sanoo.

Lavonen arvelee, ettei perunan hinta enää paljon muutu.

– Suurin hinnan pudotus tapahtui jo kesäkuun alussa. Nyt hinnat laskevat enää hitaasti. Tosin esimerkiksi rajut sateet voivat helposti keskeyttää perunan noston, ja silloin sitä saadaan vähemmän myyntiin, tarjonta pienenee ja hinta nousee.

Yle teki saman varhaisperunan hintavertailun kesäkuussa viime vuonna. Hintataso on suurin piirtein sama kuin vuosi sitten.

Juhannusviikolla varhaisperunan pääsato

Kotimaisen varhaisperunan pääsatokausi on parhaillaan. Eniten myynnissä on viljelyvarmaa, kylmää ja vaihtelevaa säätä kestävää Timo-lajiketta. Myös ensimmäiset Siiklit ovat ehtineet myyntipöydille.

Laadultaan peruna on hyvää. On ollut sopivasti aurinkoa ja onneksi satoi myös vettä.

Antti Lavonen

– Perunasato valmistuu ehkä jopa hieman normaalia aikaisemmin tänä vuonna. Sato kypsyy lähes samoihin aikoihin koko maassa. Laadultaan peruna on hyvää. On ollut sopivasti aurinkoa, ja onneksi satoi myös vettä, Antti Lavonen sanoo.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tarkastele torien hintoja

Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.