Pitääkö kirsikat ja mansikat pestä? Eviran ylitarkastaja: "Syön itse mansikat yleensä sellaisenaan"

Toripöytien punaisena hehkuvat mansikat ja kirsikat vetävät vastustamattomasti puoleensa. Napsiako sellaisenaan suuhunsa vai onko noudatettava torikauppiaan vinkkiä: pese esimerkiksi kirsikat kolmesti – ensin kylmällä, sitten kuumalla ja vielä kerran kylmällä vedellä.

terveys
Kuvassa kirsikoita ja mansikoita
Raila Paavola / Yle

Evira neuvoo nettisivullaan pesemään tuoreet marjat tarvittaessa eli, jos niissä on epäpuhtauksia.

– Mansikat syön itse sellaisenaan. Huuhtelen kylmällä vedellä vain, jos niissä on hiekkaa tai muita epäpuhtauksia. Mansikka on jotenkin herkullisemman oloinen pesemättä, sanoo ylitarkastaja Pirjo Korpela Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Kirsikat Korpela sen sijaan neuvoo pesemään lämpimän veden alla. Kovakuorisena kirsikka kestääkin pesua paremmin kuin mansikka. Onko kokkolalaisella torilla kuultu neuvo tarpeellinen? Sen mukaan kirsikat kannattaa pestä ensin kylmällä, sitten kuumalla ja vielä kerran kylmällä.

– Kuulostaa ihan hyvältä, mutta ulkomaisillekin kirsikoille riittää yksi pesu lämpimällä vedellä.

Nauti tuoreena, älä seisota jääkaapissa

Mansikat voi toki halutessaan huuhdella kylmällä vedellä.

– Mansikoiden ja kirsikoiden huuhtelulla saadaan jonkin verran torjunta-aineita pois mutta vain pinnasta. Lähinnä pesulla poistetaan ilmasta tullutta pölyä, ja esimerkiksi kirsikoista mahdollista lintujen aiheuttamaa saastutusta.

Mansikat ja kirsikat kannattaa herkutella tuoreena, eikä seisottaa pitkiä aikoja jääkaapissa.

– Mansikoiden ja kirsikoiden kotisäilytyksestä ei ole mitään lainsäädännöllisiä vaatimuksia, mutta kyllähän ne kylmään kannattaa laittaa, jos ei heti syö, sanoo ylitarkastaja Pirjo Korpela.