Pro Hanhikivi ja Greenpeace: Pyhäjokea ei pitänyt edes harkita ydinjätteen loppusijoituspaikaksi

Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalaa vastustavat Pro Hanhikivi -yhdistys ja ympäristöjärjestö Greenpeace ihmettelevät, miksi Fennovoima tutkii Pyhäjoen soveltumista ydinjätteen loppusijoituspaikaksi. Ne myös suomivat ministeriötä lisäajan pelaamisesta Fennovoimalle.

Havainnekuva Hanhikiven ydinvoimalasta Kuva: Fennovoima

Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoi tänään, että ydinjäteyhtiö Posiva alkaa toimittaa ydinpolttoaineen loppusijoitukseen liittyviä palveluita Fennovoimalle. Sopimus ei sisällä Fennovoiman ydinpolttoaineen sijoittamista ydinjätteen loppusijoituspaikkaan Onkaloon.

Loppusijoituspaikkakunta ja jätehankkeen kustannukset jäivät toistaiseksi auki.

Ydinvoimavapaata Pyhäjokea tavoitteleva Pro Hanhikivi -yhdistys katsoo, että Fennovoiman tänään julki tuotu ydinjätemenettely noudattaa viime kesältä tuttua aikataulujen venyttämisen linjaa.

- On iso juridinen ongelma antaa yhtiön kerta toisensa jälkeen luistella eteenpäin löysän kaavan mukaan ja jättää varsinainen jäteratkaisu hamaan tulevaisuuteen, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Helena Maijala.

Myös ympäristöjärjestö Greenpeace arvostelee päätöksen lykkäämistä.

- Fennovoimalta ei näköjään edellytetä ministeriön puolelta käytännössä mitään. Ministeri Rehn virkakuntineen pelasi jälleen kerran lisäaikaa Fennovoimalle, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Olli Tiainen.

Eurajoki ja Pyhäjoki Fennovoiman oman loppusijoituslaitoksen paikkakuntia

Fennovoima jättää  kesäkuun loppuun mennessä suunnitelmansa ydinjätteen loppusijoituksesta työ- ja elinkeinoministeriölle. Fennovoima on valinnut kaksi vaihtoehtoista loppusijoituspaikkakuntaa: Pyhäjoen ja Eurajoen.

- Fennovoima  jäi taas kerran kiinni valehtelusta. Ydinjätteen loppusijoittamisen Pyhäjoelle ei pitänyt olla vaihtoehto missään vaiheessa. Nyt ympäristövaikutusten arviointiohjelma kuitenkin tehdään myös Pyhäjoella, suomii Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Olli Tiainen.

- On  hyvä muistuttaa Fennovoimaa Pyhäjoella vuosien ajan yllä pitämästään visiosta, että jätteet eivät Pyhäjoelle tule jäämään. Nythän suunnitelma näyttää senkin suhteen muuttuneen täysin, huomauttaa Pro Hanhikiven varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää.

Fennovoima ja Posiva tutkivat yhteistyössä Fennovoiman oman loppusijoituslaitoksen rakentamisesta ja käytöstä aiheutuvia vaikutuksia ympäristölle. Fennovoima ilmoitti valitsevansa loppusijoituspaikan 2040-luvulla.