1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

200-vuotias linnoitus avautumassa vihdoin yleisölle – muureille odotetaan valtavaa yleisöryntäystä

Pitkään suljettuna ollut Kyminlinna saatetaan avata yleisölle jo ensi kesänä. Kotkassa sijaitseva vanha varuskunta rakennettiin sotilaskäyttöön yli 200 vuotta sitten.

Kotimaan uutiset
Kyminlinnan muuri.
Minna Heikura / Yle

KOTKA Tuuli heiluttaa vankoilla kivimuureilla kohoavaa ruohikkoa. Komeista muureista huolimatta yli 200 vuotta vanha Kyminlinna Kotkan Hovinsaaren pohjoispäässä rapistuu lähes tyhjän panttina.

Jatkossa asiat ovat ehkä toisin. Tavoitteena on, että jo ehkä ensi kesänä linnaketta miehittäisivät nurmikkoalueita kunnossapitävän lammaslauman sijasta matkailijat ja ulkoilijat.

Valtion ja Kotkan kaupungintavoitteenaon muuttaa Kyminlinna nähtävyydeksi ja ulkoilu- sekä virkistuskohteeksi. Toukokuussa valmistui Kyminlinnan hoito-, käyttö- ja kehittämissuunnitelma.

– Ensimmäisessä vaiheessa kyse on siitä, että tehdään alue turvalliseksi ja korjataan muurit. Noin puolet muureista on korjattu kestävään kuntoon, mutta noin puolet on vaarallisessa kunnossa, sanoo Kotkan kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen.

– Seuraavassa vaiheessa sitten lähdetään avaamaan aluetta yleisölle, kunnostetaan polkuja ja väyliä sekä hoidetaan luontoympäristöä, kuvailee Hannonen.

Linnakematkailua ja uusia taloja

Aluetta ylläpitää Metsähallitus, joka vastaa Kyminlinnan kehittämisestä nähtävyyskuntoon. Pelkkä kunnostus ei riitä, vaan alueelle kaivataan tekemistä, jotta se kiinnostaisi kävijöitä.

– Mieleen tulevat opastus ja ulkoilupalvelut. Kyminlinnaan voisi hyvin liittyä kalastus ja pyöräily tai linnakematkailu, sanoo kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen.

Kyminlinna.
Näkymä Kyminlinnan muurien päältä kohti luoteisporttia. Minna Heikura / Yle

– Heti aluksi ei voida tehdä suuria investointeja, vaan kehittäminen lähtee pienestä liikkeelle. Meillä on Kotkassa hyviä ja idearikkaita yrittäjiä, jotka pystyvät pienessä mittakaavassa keksimään, mitä alueelle voisi tulla, hän lisää.

Tulevaisuudessa Kyminlinnaan saatetaan rakentaa myös uusia asuntoja.

– Se on aivan mahdollista, mutta ensin alue pitää kaavoittaa. Tulevaisuudessa tänne voi rakentua luova yhteisö luovien alojen ammattilaisille. Uskon myös, että aikanaan tänne tulee ravintola, sanoo Hannonen.

Kunnostaminen maksaa kaksi miljoonaa

Kyminlinnan kunnostaminen nähtävyyskuntoon ja ulkoilu- ja virkistysalueeksi nielaisisi valtion budjetista noin kaksi miljoonaa euroa. Jos rahat löytyvät, on Kotka voittaja, sillä kävijöistä tuskin olisi pulaa.

– Tällä hetkellä ei voida sanoa suoraa kävijätavoitetta, mutta jos ajatellaan potentiaalista yleisöä, niin puolentoistatunnin matkan päässä Kotkasta asuu melkein kaksi miljoonaa ihmistä, kertoo kertoo Markku Hannonen.

Aivan Kyminlinnan ohitse kulkee Helsingistä Pietariin kulkeva E18-moottoritie.

Tsaarinajan puolustuslinnake

Venäjän keisarikunnan rakentama Kyminlinna on nähnyt jo monta vaihetta. Nykyiseen kokoonsa se laajennettiin vuosina 1803–1808.

Suomen itsenäistyttyä Kyminlinnassa toimi pakolaisleirin parakki vuosina 1922–1939. Yhteensä leirissä oli noin 700 pakolaista Neuvostoliiton alueelta.

Minusta kehittäminen on tärkeää. Kyminlinnassa on hyvä mielenkiintoinen historia.

Galina Vangonen

Linnakkeen sisäosassa sijaitsee puolestaan kasarmien alue, joka rakennettiin 1800-luvun alussa. Vuodesta 1939 Kyminlinna oli Suomen armeijan käytössä. Puolustusvoimat poistui alueelta vuonna 2005.

Linnakkeen venäläisvaiheet kiinnostavat itänaapurista tulevia matkailijoita edelleen.

– Meillä on kävelykierroksia ja opastuksia venäläisille ja suomalaisille. Kierroksia järjestetään 2–3 kuukaudessa, sanoo historioitsija ja matkaopas Galina Vangonen Kotkan Matkailuoppaista.

Kyminlinnan tsaarinajalle ulottuvan historian tarkoin tunteva odottaa linnoituksen uusia vaiheita innolla.

– Minusta kehittäminen on tärkeää. Kyminlinnassa on hyvä mielenkiintoinen historia, kertoo Galina Vangonen.

Lue seuraavaksi