Krapula on olennainen osa juomakulttuuria – "On luvallista nauttia siitä"

Alkoholitutkija Antti Maunu tunnistaa "krapulakulttuurin" olemassaolon ja antaa synninpäästön roskaruokaa mättäville sohvaperunoille. Darra eli kohmelo eli kanuuna onkin tärkeä osa juomiseen liittyvää rituaalia ja arkeen paluuta.

Kuva: Petri Burtsov / Yle

Krapulasta on tullut suomalaisessa humalakulttuurissa vaalittu ja arvostettu välitila, jolloin kiireinen ja reipas kansa saa luvan makoilla sohvalla kalsareissaan ja syödä pitsaa suoraan kuljetuslaatikosta.

Alkoholitutkija Antti Maunu on tutkinut suomalaisten humalakulttuuria. Hänen mukaansa krapula on olennainen osa bilejuomisen rituaalia ja jatkumoa, johon kuuluvat etkot, varsinaiset bileet sekä jatkot. Krapulan tarkoitus on toimia juhlan ja arjen välitilana.

Krapulan kautta palataan arkeen, josta on yhdessä poikettu.

Antti Maunu

– Alkoholi on aina irtiotto arjesta. Krapulan kautta palataan arkeen, josta on yhdessä poikettu, Maunu kertoo.

Suomalaisten juominen on lisääntynyt huomattavasti 1970-luvulta asti, mutta samalla se keskittyy yhä enemmän viikonloppuihin ja bilejuomiseen liittyviin erityistilanteisiin.

– Kun kyse on bilejuomisesta, juominen tapahtuu selkeissä puitteissa: lomalla, viikonloppuna tai esimerkiksi yökerhossa. Eli paikoissa ja tilanteissa, jotka on "merkitty" erityisiksi ja irtiotolle sopiviksi. Myös krapula on tällainen erityinen tilanne, Maunu jatkaa.

Sosiaalisuus pyhittää keinot

Juomisen sosiaalinen puoli tekee ryyppäämisestä ja sen seurauksista hyväksyttävämpiä. Yhä enemmän omissa oloissaan aikaa viettävät suomalaiset näkevät sosiaalisen juomisen hyväksyttävänä, sillä se saattaa ihmiset yhteen. Myös yhdessä vietetty krapula on tässä kontekstissa mukava asia.

Krapulaan suhtaudutaan nyt eri tavalla kuin ennen.

On luvallista olla heikko, tehdä siitä jopa numero ja nauttia siitä.

Antti Maunu

– Vielä 1980-luvulla varsinkin miehiin liittyi vahvan miehen määritelmä viinan suhteen: "vaikka mies ottaa, se pystyy myös töihin", Maunu huomauttaa.

Kolmekymmentä vuotta sitten työkulttuurissa odotettiin itsenäistä suoriutumista. Odotukset ovat muuttuneet parissa vuosikymmenessä ja suorituskeskeisyys on vähentynyt.

– On luvallista olla heikko, tehdä siitä jopa numero ja nauttia siitä. Alkoholin seurauksiin suhtaudutaan lievemmin kuin ennen. Kunhan hoitaa työnsä ja perheensä, niin on oikeutettu ottamaan etäisyyttä arjesta humalan merkeissä, Maunu toteaa.