1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Eduskunta hyväksyi ulkomaalaislain tiukennukset – SDP:hen loikannut Tolppanen äänesti vastaan

Eduskunta hyväksyi tänään useita lakimuutoksia. Perheenyhdistämistä tiukennetaan ja kabotaasilakia muutetaan.

Kuva: Yle

Ennen kesätauolle jäämistä kansanedustajat äänestivät keskiviikkona useista lakimuutoksista. Eduskunta hyväksyi muun muassa tiukennukset ulkomaalaislakiin ja uuden kabotaasilain.

Hallituksen esitys vuoden toiseksi lisätalousarvioksi meni läpi, kun kaikki opposition muutosehdotukset kaatuivat äänestyksissä. Hallituksen esityksessä esimerkiksi maahanmuutosta aiheutuviin menoihin ehdotetaan noin 230 miljoonan euron lisäystä. Arviossa ehdotetaan myös entiselle Talvivaaran kaivokselle 144 miljoonan euron lisämäärärahaa. Lisärahalla hallitus valmistautuu kaivoksen sulkemiseen.

Ulkomaalaislain muutos meni läpi äänin 102-67. Äänestyksestä oli poissa 30 kansanedustajaa. Uudessa laissa tiukennetaan perheenyhdistämistä. Jatkossa perheenyhdistämistä hakevan pitää myös tienata tarpeeksi.

Jos perheessä on esimerkiksi kaksi aikuista ja kaksi alaikäistä lasta, turvattuun toimeentuloon vaaditaan yhteensä noin 2 600 euroa kuukaudessa, laissa linjataan.

Perussuomalaisista SDP:hen tänään loikannut Maria Tolppanen äänesti muiden oppositioedustajien kanssa lakimuutoksia vastaan.

Kabotaasilain muutos läpi

Viimeisenä lakina eduskunta hyväksyi muutoksen niin sanottuun kabotaasilakiin äänin 127-45. Laissa kumotaan Suomen kansalliset määritelmät kabotaasille, mutta kaupallisia kuljetuksia ei kokonaan avata ulkomaisille yrityksille. Lakimuutoksen taustalla on Euroopan unionin komission esittämä vaatimus Suomelle.

Oppositiopuolueista erityisesti SDP ja vasemmistoliitto olivat vastustaneet lakimuutosta.

Kabotaasilla tarkoitetaan kuljetusta, joka tehdään jonkin valtion sisällä toisessa EU-maassa rekisteröidyllä ajoneuvolla.

Jatkossa Suomessa kabotaasikuljetuksena pidetään jokaista kuorman purkua. Sitä ei saa harjoittaa kuin väliaikaisesti. Väliaikaisuuden rajana on enintään kymmenen kuljetuksen tekeminen kolmen kuukauden aikana samalla autolla.